Жега за Коледа! Стойностите на термометъра ще надминат 17°C

Животът

24-12-2023, 18:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Затоплянето ще продължи до края на декември.

Очаква се чувствително повишение на температурите, като стойностите на термометъра ще надминат 15-18°C. На изолирани райони в Централна България и дори по-високи, около 20-22°C. Тези стойности ще са с 15-20 градуса над климатичната норма, което ще доведе до нови температурни рекорди. 

Затоплянето ще продължава и по време на третото десетдневие на декември. Според последните прогнози времето ще се задържи нетипично за декември, като стойностите често ще надминат 15°C, но ще има условия и за температурни инверсии и по-мръсен въздух в района на София и Пловдив. 

Във Варна ще преобладава ясно и слънчево време, с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб до умерен от запад и запад-югозапад. Минимални температури между 4° и 9°, преобладаващи максимални от 14° до 17°. За Варна минимална температура 7°, максимална 15°. Вълнение на морето през нощта 1-2, а утре 2-3 бала. Температура на морската вода 8°-10°.

Дори към края на декември и началото на 2024 година, изгледите са за зонален пренос. Тоест температурите ще се задържат почти без съществена промяна. Началото на 2024 година, по прогнози на GFS се задава една хубава зимна обстановка, но вероятността да се сбъдне за съжаление е под 40%. 

Метеоролозите са категорични, че полуострова ни ще бъде обхванат от серия от средиземноморски циклони, и първата половина на януари ще е по-често облачна и дъждовна, ще има изгледи и за сняг.