Изненада: Държавата си оставя скъпарските коли на пияните шофьори

Крими

26-12-2023, 15:20

Снимка:

Телеграф

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На тезгяха слагат само старите трошки, нищо не пречи собствениците да си ги откупят обратно.

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени. Пет месеца след промените в Наказателния кодекс, които задължиха съда да отнема автомобилите на доказано пияни и дрогирани шофьори, идва ред на първия публичен търг, съобщава NOVA. 

На 15 януари в Бургас се отварят офертите за две коли. Едната е на повече от 24 години, с начална цена 1 200 лева, а другата на повече от 27 г. за 1 000лв. "Предложенията се подават предварително", заяви Станислав Христов, директор на дирекция „Държавни вземания”, НАП.

Оказва се не всички отнети автомобили ще бъдат пускани на търг. "Автомобилите, които са в по-добро състояние, за тях има възможност да бъдат използвани от държавата. Държавата, като собственик, първо прави преценка дали автомобилът няма да послужи на някое държавно ведомство", обясни той.

Враца е следващият областен град, който обявява за продан две коли и един мотор. "Всички коли са стари. Произведени са преди 2000-а година", добави Христов. 

И докато наддаването за отнетите возила вече започва, все още е рано да се оцени резултатът от мярката, твърди адвокат Людмил Рангелов. "След като един човек се е развил до там като участник в движението, които може да си позволи, на когото изобщо му минава през ума, че може да шофира след алкохол и наркотици, тази превенция наистина е доста закъсняла", поясни той. 

Според Рангелов не тежестта на наказанието, а бързината на процеса е ключът към истинската превенция на пътя. "Това го няма никъде в цивилизования свят. Едно такова разрешение на този въпрос. Всеки, който управлява МПС в такова състояние, до колкото трезво разсъждава, по никакъв начин не се вижда в категорията „извършители” на ПТП", каза адвокатът. Няма законова пречка човекът, от когото колата е отнета, да се включи в наддаването и да си я откупи обратно.