Варненската полиция с равносметка за 2023 г.

Крими

28-12-2023, 14:07

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През 2023 г. са предотвратени имотни измами за над 4,5 млн. евро.

ОД на МВР във Варна направи равносметка за работата си през отминаващата 2023 година.

В резултат на дейността на служители от отдел „Икономическа полиция“ при  ОДМВР-Варна, през 2023 г. са предотвратени измами по отношение сделки с имоти на приблизителна стойност над 4 500 000 евро.

Иззети са общо 19 262 артикула с лого или знаци на запазени търговски марки на приблизителна стойност 1 526 500 лв.

Разкрити са 178 данъчни престъпления, при които е ощетен държавния фиск с повече от 11млн. лв. 

Разбита е престъпна схема спрямо лица в безпомощно състояние, настанени в заведение за предоставяне на социални услуги, при която са им нанесени щети на стойност над 100 000 лева. 

12 компютърни престъпления са разкрити, при които са създавани фиктивни акаунти и са извършвани нерегламентирани парични преводи на стойност 194 600лв. Установени са осем лица извършващи „пране на пари“, на стойност 156 000 лв., като средствата са постъпвали от чужбина. Задържани са три лица прокарали в обръщение неистински парични средства /евро/. Иззети са 370 300 къса цигари без акцизен бандерол и над 400л. високоградусен алкохол. Разкрити и докладвани на прокуратурата са 47 корупционни престъпления, извършени от длъжностни лица в държавната и общинска администрация, при които са нанесени щети в особено големи размери.

Работата, по опазването на обществения ред, през настоящата година, се характеризира със силно завишаване на превантивната дейност на полицаите, изразяваща се и в завишена ефективност на контролната дейност. През 2023 от полицейските служители от „Охранителна полиция“ са проверени близо 340 000 лица и 243 500 пътни превозни средства, като при проверките са съставени над 20 000 акта за установени административни нарушения  и над 230 000 фиша, най-много от които са нарушенията на „Закона за движение по пътищата“. В проценти – над 74 % от проверените лица са санкционирани за допуснати нарушения, като същевременно от полицаите на нарушителите са връчени малко над 77 000 фишове и влезли в сила наказателни постановления. До момента, от полицаите при „Охранителна полиция“ са посетени близо 43 000 сигнала за извършени престъпления или правонарушения, съставени са близо 22 000 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР.  Охраняваните масови мероприятия са близо 1000, като в охраната на 117 от тях – спортни, политически, свързани с национални и религиозни празници, откриване на учебна година, абитуриентски балове и други са участвали полицейски служители от всички подразделения на ОДМВР  Варна, поради големия мащаб на мероприятията.

Значителен спад в регистрираните грабежи от началото на 2023 г. в сравнение с предходните две години отбелязва „Криминална полиция“. От началото на годината, до момента са неутрализирани четири групи,  активно занимаващи се с разпространение на наркотични вещества. Установени са 4 лаборатории за производство на синтетични наркотици и 14 оранжерии за отглеждане на марихуана. Задържани са 86 лица от активния криминален контингент. Съгласно Постановление на Министерски съвет, за определяне цените на наркотичните вещества  от 8 август 2023г., общата сума на иззетите наркотици е около 2 767 019 лв. Иззетото оборудване за отглеждане на растения от рода на конопа е на стойност над 350 000лв.

Издирени и задържани са седемнадесет лица обявени на международно издирване във връзка с издадени Европейски заповеди за арест или издирвани по линия на „Интерпол“ с червен бюлетин,  като десет от тях са български граждани и седем чужди граждани укриващи се на територията на област Варна. Един от издирените чужди граждани е влязъл в страната под чужда самоличност и е използвал неистински документи за самоличност. Други осем лица обявени на общодържавно издирване укриващи се от изтърпяване на наказание „Лишаване от свобода“, незавърнали се в МЛС- след прекъсване на наказание или с взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по НОХД, също бяха задържани. Едно от издирените лица се е укривало в продължение на девет години от изтърпяване на наказание „Лишаване от свобода“ и е издирвано от няколко ОДМВР в страната - по водени срещу него досъдебни производства. При провеждане на мероприятия по издирване на БИЛ / безследно изчезнало лице/ са събрани данни, за лице, което е станало жертва на тежко криминално престъпление и бе образувано досъдебно производство за престъпление по чл.142а от НК. При проведени ОИМ и ПСД е намерен трупа на жертвата и задържан извършителя на деянието. Материалите незабавно са докладвани в РП-Варна и ОП-Варна, като досъдебното производство е преобразувано за престъпление по чл.115 от НК.

От извършеният анализ за отчетният период – от началото на 2023 г., се наблюдава значителен спад на броя на регистрираните посегателства спрямо МПС /кражби и ПЗО на МПС/. За това време са регистрирани 71 престъпления в сравнение с 2022г, когато са били 143. Отчита се и значителен ръст при разкриваемостта, която е 43.24% в сравнение с 2022г., когато е била 34.79 %. В хода на проведените оперативни и явни мероприятия по разкриване на престъпления и профилактиране на специализираният контингент по линия /посегателства спрямо МПС/ за първи път от 2000г.  до настоящият момент, през месец септември 2023г., на територията на ОД МВР Варна няма регистрирано нито едно престъпление по линия посегателство спрямо МПС/ кражба и ПЗО на МПС/

През 2023 г. на територията на ОД МВР Варна са извършени 36 телефонни измами, като 32 от тях за разкрити. В процентно съотношения разкриваемостта при измамливите обаждания възлиза на  89 %. При тези случаи са задържани общо 10 лица, имащи ролята на т. нар. „мулета“, чиято задача е била да транспортиран инкриминираните парични суми до авторите на измамливите схеми, т. нар. „въртачи“, които се намират на територията на Република Румъния. Паричните средства предмет на престъпление при телефонните измами извършени в гр. Варна и областта през текущата година, възлизат общо на сумата от около 470 000 лв.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на ОДМВР Варна са намерени и върнати парични средства възлизащи на сумата над 120 000 лв.