Единственият каменен мост във Варна привлече вниманието на туристите през празничните дни

Туризъм

02-01-2024, 13:28

Снимка:

БТА/Валентина Добринчева

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Смята се, че е част от системата за водоснабдяване, изградена за Двореца „Евксиноград“ по времето на княз Фердинанд.

Единственият каменен мост във Варна привличе вниманието на туристите през празничните дни. Той се намира в квартал „Виница“ до Добрева чешма, наричана още Царска вода. Смята се, че е част от системата за водоснабдяване, изградена за Двореца „Евксиноград“ по времето на княз Фердинанд, каза за БТА археологът Александър Минчев. 

Това е съоръжение с над стогодишна история, което е запазено много добре и е още действащо, отбеляза историкът. По думите му то представлява частичен акведукт, направен много здраво и качествено в края на XIX век. Предназначението му е по него да минава водопроводът към Двореца „Евксиноград“. Чешмата е с висок постоянен дебит, а зоната е вододайна и в момента. 

Минчев припомни, че от този район е започвал също и един от ранните римски водопроводи на античния град Одесос, открит в началото на ХХ век. Той е бил подземен и трасето му е продължавало до самия античен град. Основната му цел е била да осигури вода за големите римски терми, построени в края на II век. 

Археологът смята, че по-подробно проучване на историята на стария каменен мост трябва да бъде инициирано от местните хора или администрацията. В момента районът около моста е замърсен с отпадъци, а табелката, поставена на чешмата преди години от велоклуб „Устрем“ с указания, че водата е в норма, е счупена. 

От мястото, където са мостът и Добрева чешма, започва маркиран туристически маршрут, който минава през Аладжа манастир, Природен парк „Златни пясъци“ и продължава към село Кранево.