Румъния готви впечатляваща изложба за 100-годишнината на Двореца – Балчик

Варна Лайф

02-01-2024, 14:48

Снимка:

Брат-BG

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Румъния планира да се включи подобаващо в честванията на 100-годишнината на Двореца – Балчик, която ще бъде отбелязана през 2024 г. Водят се преговори за мащабна изложба с лични вещи на кралица Мария, които ще бъдат предоставени от фондовете на Националния музей „Котрочени“, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова.

Разговорите за предстоящото събитие са започнали при посещението на екип от архитектурно-парковия комплекс в Букурещ, в рамките на което Жени Михайлова представи пред депутатите от румънския парламент добрите практики на Двореца за развитието на културния туризъм. Положителният опит в опазването и развитието на един от дворците на кралица Мария Единбург-Румънска, както и неговото популяризиране на световно ниво в съвременния етап на историята на двете съседни държави, са били оценени високо от аудиторията.

Съвсем логично дошла и поканата към делегацията на Двореца да посети бившия кралски дворец „Котрочени“ и идеята част от съкровищата на кралицата да гастролират в любимата ѝ резиденция в Белия град. Кога ще бъде открита изложбата и какви експонати ще бъдат представени в нея, ще бъде уточнено по-късно.

В годината на юбилея Двореца може да бъде домакин и на още едно българо-румънско събитие. При визитата в северната ни съседка делегацията от държавния културен институт е посетила нашето посолство в Букурещ и откритото там наскоро българско училище.

Жени Михайлова е отправила покана към нашия посланик в Румъния Радко Влайков покана за обмяна на опит и практики с културния център в Балчик и по всичко изглежда, че децата на етнически българи от Румъния следващата година ще имат свое лятно училище в Двореца.