Сметната палата: Пристанищата във Варна и Бургас трябва да бъдат отдадени на концесия

Парите

03-01-2024, 09:39

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Държавните пристанищни оператори са в привилегировано положение, спрямо частните, защото не заплащат такси за използването на теритоия.

Доклад на Сметната палата от месец септември миналата година препоръчва на транспортния министър да предприеме действия за отдаване на пристанищата във Варна и Бургас на концесия. Това съобщи за Радио Варна бившият изпълнителен директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов. В документа се припомня, че по закон „Пристанище Варна“ ЕАД е временен оператор на пристанището до избор на концесионер. Законът е приет преди повече от 20 години, но той все още не е приложен, напомни Ангел Забуртов и допълни, че процедурите за избор на концесионери трябва да бъдат проведени от Министерството на транспорта.

Сметната палата констатира още, че държавните пристанищни оператори са в привилегировано положение, спрямо частните, защото не заплащат такси за използването на теритоия, която е публична държавна собственост, допълни Ангел Забуртов.

По повод Генералния план на Варненското пристанище, който все още не е приет, Ангел Забуртов коментира, че проблемите с генералните планове произтичат от текст в закона, в който е записано: „Изработва се Специализиран подробен устройствен план /СПУП/, който, за пристанищата, е Генерален план“. „Не може едно нещо хем да е СПУП, хем да е Генерален план, но това е проблем на законодателя“, коментира бившият директор на ДППИ.