Честваме Богоявление и 176 години от рождението на Христо Ботев днес във Варна

Животът

06-01-2024, 09:26

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 6 януари Ортодоксалната православна църква и Арменската църква посрещат Бъдни вечер.

Днес Българската православна църква отбелязва Кръщение Господне (Йордановден). Според християнската религия този ден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Варна отбелязва Богоявление и 176 години от рождението на Христо Ботев с богата програма.

Тя започва на 6 януари, събота, от 10:00 часа, на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ пред Катедралния храм „Успение Богородично“, където ще се проведе ритуал по освещаване бойните знамена на Военноморските сили на Република България.

Следва празнично общоградско шествие по маршрут от пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак“ до Морската градина.

От 11:00 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина ще бъдат положени цветя и венци.

Около 11:45 часа от Буна 101 ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет и ритуал по спасяването на кръста от морето.

Организатор на събитията е Община Варна, съвместно с Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Днес имен ден празнуват хиляди българи. Освен Йордан и Йорданка, днес повод имат да почерпят още Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Найден и др. Честит празник на всички именици.

На 6 януари Ортодоксалната православна църква и Арменската църква посрещат Бъдни вечер.