Водолази от ВМС ще пазят скачащите за кръста в морето във Варна

Животът

06-01-2024, 09:49

Снимка:

Dir.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преди ритуала желаещите ще минат медицински прегледи.

Водолази от военноморските сили ще бъдат в морето и ще пазят желаещите да скачат за кръста на Йордановден в морската столица.

"Както всяка година в морето ще има един военен катер и няколко лодки, ако времето е хубаво, негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще хвърли кръста в морето от борда на катера. Но, ако е такова, каквото е в момента - бурен вятър и мъртво вълнение, заради сигурността на хората, кръстът ще бъде хвърлен от пясъка край първа буна".

Празникът в неделя ще започне в 10.00 ч. на площад "Св. Св. Кирил и Методий" във Варна, пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично", непосредствено след Богоявленската литургия, с военен ритуал "Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена".

В ритуалът, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, ще участват представителни части от Варненския гарнизон и представителният духов оркестър на ВМС.

След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му. След ритуала шествието ще продължи до първа буна, където ще бъде хвърлен кръста в морето.

Както всяка година желаещите да скочат в ледените морски води за кръста, ще могат да го направят на още едно място във Варна - в кв. "Аспарухово". Те трябва да се явят между 10.30 и 11.30 часа на борда на кораб "Академик", където ще бъдат направени необходимите медицински прегледи. С цел безопасното протичане на мероприятието и предотвратяването на инциденти, бройката на записаните ще бъде ограничена до 30 души. Осветеният богоявленски кръст ще бъде хвърлен в морето в 12.30 часа.