От РЗИ-Варна в готовност за извънредна имунизация срещу морбили

Животът

08-01-2024, 15:04

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ваксината е комбинирана и е срещу морбили, рубеола и паротит.

От РЗИ във Варна съобщиха, че има пълна готовност за провеждането на извънредната имунизация срещу морбили, която започва у нас заради епидемията в Румъния, където заразените в края на миналата година са надхвърлили 3000 души. За децата ваксините са осигурени, възрастните, които искат да си поставят, ще трябва да си купят препарата.

Семейните лекари ще извършват ваксинацията на децата. Ваксината е комбинирана и е срещу морбили, рубеола и паротит. Тя е двукратна - поставя се на 13-месечна възраст и втори път на 6-годишните, припомни за Радио Варна д-р Анка Баева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол " в РЗИ. Много деца не са обхванати от нея, посочи тя. Няма основание за притеснение, успокои д-р Баева родителите, които се опасяват, че детето им може да прояви странични ефекти от живата ваксина с яйчен белтък.

Възрастните също могат да се реимунизират, като за целта първо могат да си пуснат тест за антитела, посочи д-р Баева.

Пикът на грипните заболявания се очаква да настъпи през февруари. Препоръчително противогрипните ваксини се слагат през ноември, през зимата желаещите трябва да са напълно здрави, припомни още експертът.