Изкъртиха паметника на граф Игнатиев във Варна

Крими

10-01-2024, 11:40

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Монументът стана обект на поредна вандалска проява, за която е сигнализирано тази сутрин.

В 9:10 ч. тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна за вандалски набези върху паметника на граф Н.П. Игнатиев, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна.

На място веднага са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев. Те са констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма липсващи елементи.

Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си.

Припомняме, че това е пореден вандалски акт върху този паметник.

Община Варна призовава гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство във Варна и върху общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др. Общината ще засили контрола и видеонаблюдението с цел превенция и разчита на гражданите за съвместно опазване на собствеността.  

Гражданите да продължат да сигнализират дежурните и органите на реда, ако станат свидетели на подобни актове.

Припомняме телефоните на дежурните в Общината за подаване на сигнали:
052-820-112,   052-820-204,  052-820-016