Камери заснели вандала, изкъртил паметника на граф Игнатиев

Крими

10-01-2024, 18:57

Снимка:

Фейсбук/Стела Николова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предходният извършител е задържан в Първо РПУ до изясняване на алибито му.

Множество записи от камери са иззети от мястото около бюст-паметника на граф Николай П. Игнатиев във Варна, който стана обект на вандалска проява тази нощ. Това съобщи пред медиите зам.-директорът на полицията в града комисар Атанас Михов. На записите се вижда един човек, който се намира до паметника половин час след полунощ.

Бюст-паметникът на граф Н.П. Игнатиев, който в резултат на вандалска проява бе отделен от постамента, ще бъде възстановен в най-скоро време. Това обясни пред журналисти днес Антония Йовчева, директор на дирекция „Културата и духовно развитие“ на извънреден брифинг заедно със заместник-директора на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов. По данни на Йовчева, бюстът се съхранява на сигурно място до своевременното му възстановяване.

Михов съобщи, че по случая са иззети множество записи от камерите. Чрез тях е установено лице, което около 00:30 ч. е на място, а 45 минути по-късно се оттегля по пешеходната алеята към Морската градина. Работим усилено по случая. Веднага е сформиран екип от служители на ОД на МВР и Първо РПУ. Извършен е оглед на местопроизшествието, образувано е досъдебно производство и е уведомена прокуратурата, посочва Михов. По думите му, предвид студеното време не се вижда лицето на извършителя, а разпознаването става по външни белези, каза още той.

За по-малко от една година това е второ посегателство върху бюст паметника, предходният път той беше залят с боя, обясни Антония Йовчева. По данни на старши комисар Михов, при предходния случай, извършителят е идентифициран за часове, задържан е и е с повдигнато обвинение и предаден на съд. Към момента същият човек е задържан в Първо РПУ до изясняване на алибито му.

Припомняме, че около 9:00 часа тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна за вандалски акт спрямо паметника на граф Н.П. Игнатиев, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна. На място са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев, които констатираха отделянето на бюста от постамента и изкривяване на металните планки в основата на бюст-паметника, вероятно с лост.

Община Варна се обърна с призив към гражданите да се опазват паметниците на културното наследство и общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др.