Първата данъчна декларация в НАП - Варна, е за облекчения за деца

Парите

11-01-2024, 14:59

Снимка:

НАП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От 10 януари декларации се подават на място, по пощата и по електронен път.

Първата годишна данъчна декларация, подадена в НАП Варна, е от баща на трима непълнолетни, който иска да се възползва от данъчни облекчения за деца и деца с увреждания.

В първите часове бяха подадени още над 10 формуляра на място в салона за обслужване на клиенти, както и 15 декларации през Портала за електронни услуги на НАП. Първата онлайн декларация е подадена с персонален идентификационен код (ПИК) и с нея са обявени доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество с данък за довнасяне.

От приходната агенция във Варна напомнят, че декларации могат да се подават онлайн с ПИК или електронен подпис, на място в офисите на НАП и по пощата като писмо с обратна разписка.

През миналата 2023 г., от общо приети над 50 400 декларации,  повече от 40 хил. са подадени по интернет чрез ПИК и КЕП.

От офиса на НАП в черноморския град акцентират, че преди подаване на годишна данъчна декларация, с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, лицата трябва да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги внесат, и едва тогава да подават документи.

„Надяваме се и тази година кампанията да протече гладко и без изненади. Разполагаме с бланки на декларациите, както и образци на попълнени такива, които да бъдат в помощ на желаещите да декларират своите доходи. Разчитаме и на повишената данъчна култура, която данъкоплатците показаха през предходните данъчни кампании“, каза госпожа Властиана Николова, териториален директор на ТД на НАП Варна, по повод старта на кампанията.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци, както и за видовете данъчни облекчения, е публикувана в сайта на приходната агенция www.nap.bg, а консултация може да се направи с Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700, на цена, според тарифите на съответния оператор и по имейл на е-адрес [email protected].