Днес дават старта на ски сезона край Варна

Туризъм

13-01-2024, 10:33

Снимка:

Община Вълчи дол

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зимният туристически сезон във Варненска област ще бъде открит днес на ски писта „Вълчи дол“.

Съоръжението ще заработи за първи път от 2017 година, съобщават от общинската администрация във Вълчи долt. Откриването е планирано за 11.00 часа.

Ски пистата ще отваря, когато температурите са по-ниски, уточниха от Община Вълчи дол. Предвижда се да има възможност да се използва и през нощта.

Съоръжението ще може да се използва безплатно този уикенд (13 и 14 януари). Ще има осигурена храна срещу заплащане. Желаещите да пробват пистата обаче трябва да си носят ски и шейни, тъй като към момента няма ски гардероб.

С помощта на оръдие за сняг и минусовите температури на пистата в местността „Кошу баир“ край Вълчи дол вече има 30-сантиметрова снежна покривка.

Пистата, която е единствената между Карпатите и Стара планина, вече е 100% собственост на община Вълчи дол. Тя се намира на 50 км от Варна и на 30 км от Добрич. Надморската ѝ височина достига 270 метра. Първите скиори се спускат по нея през сезон 2007/2008. С известни прекъсвания тя работи до 2017 година.

Сега, въпреки безснежните зими, община Вълчи дол връща съоръжението към нов живот. Закупено е оръдие за сняг. Отново работи въжената линия.
„В бъдеще ще осигурим ски гардероб. Ще отворим чайната. Планираме и да удължим пистата със 100 метра. Предстои организирането на „снежно“ училище и осигуряване на леглова база“, обяснява кметът Калоян Цветков.


Сега зоната за спускане е с дължина 250 метра и ширина над 20 м. Тази година ще бъде обособен коридор за шейни, каза още кметът на общината.

Пистата е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали.

На 13 и 14 януари вечерта ще има нощно спускане. Въжената линия ще работи безплатно само този уикенд.