Провеждат безплатни консултации и обучения за младежи в кв. "Максуда"

Животът

13-01-2024, 11:52

Снимка:

ORV MEDIA

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

28 доброволци се включиха активно в работата на центъра - сред тях и от САЩ, Великобритания, Унгария и Турция.

Общностен център работи във варненския квартал „Максуда“. Той е насочен към младежи на възраст между 14 и 30 години от района, които получават безплатни консултации и обучения и се включват в разнообразни инициативи. Основната идея е по-лесно да намерят реализация в живота, като осъзнаят силните си страни и ги доразвият. Инициативата е на Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата във Варна и германската фондация „Либенау“, а финансирането е осигурено от организацията за подкрепа и услуги за хора с увреждания „Акцион менш“ в Бон, Германия.

Над 50 души от квартал „Максуда“ са преминали през центъра, а част от тях вече разработват идеи и за собствен бизнес. Млади дами откриха таланта си в ръчната изработка, докато посещаваха една от работилниците. Необходимите материали и помещение за началната им дейност са осигурени безплатно.

Центърът функционира вече близо две години. Сред най-ценните му постижения е фактът, че нито един от посетителите му не е отпаднал от училище и не е повтарял учебната година. Една от младите майки дори се върна в училище.

Важни бяха и обученията за младежите на теми като: трафик на хора, човешките права, кариерно ориентиране, активни граждани.

Взаимодействието с други организации поощри включването на младежите и в дейности извън общностния център. Това отвори професионални и лични възможности пред тях - подкрепа при започване на работа и при записване във вечерно училище, създаване на професионални автобиографии,  на условия за развиване на организационни умения, работа с деца и социална дейност в общността.   

28 доброволци се включиха активно в работата на центъра - сред тях и от САЩ, Великобритания, Унгария и Турция.

Двегодишната инициатива приключи на 31 декември, но центърът продължава да функционира. Наемът за помещението е осигурен за две години напред от манастира на сестрите францисканки в Германия. Търсят се възможности за финансиране на социално предприятие по програми към Министерството на труда и социалната политика. Част от посещаващите центъра се подготвят да поемат ролята на медиатори и младежки работници.

Общностен център „Нашата къща - нашия квартал“ е със широко отворени врати за всички младежи, семейства и възрастни хора от Варна.