Говорител на хутите: Българските моряци на „Галакси лийдър“ са добре

Крими

15-01-2024, 14:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разглежда се възможност за освобождаването им.

Предстои да бъде разгледана възможността за освобождаването на моряците, които са на пленения кораб "Галакси лийдър", каза говорителят на движението на хусите и заместник-ръководител на медийната власт в Йемен Насрадин Амер пред maritime.bg.

По думите му българските моряци са в безопасност и са добре, "осигурява им се всичко нужно". 

"Нямаме проблем с България или която и да е друга държава, освен при позиционирането ѝ срещу палестинския народ. Със сигурност се стараем и полагаме усилия да свърши проблемът в Газа изцяло, както и те и корабът да си тръгнат", добавя Амер. Той каза още, че били наясно, че моряците нямат нищо общо със ситуацията в Газа:  

"Вчера бях при тях. В отлично състояние са. Имат възможност да комуникират с близките си. Ще обсъдим възможността за тяхното освобождаване".  

До края на операциите в Газа ще продължи налагането на блокада срещу кораби на Израел, категоричен е Насрадин Амер, според когото "Израел провежда геноцид срещу населението в ивицата".

По думите му "предстои отговор срещу американската агресия": "Ефектът върху икономиката на Европа ще бъде негативен, но американците продължават милитаризацията на Червено море. Те (американците) предпочитат да се навреди на целия свят, но да не спрат кланетата в Газа". 

Журналистът Александър Тодоров от "Maritime.bg" разказа за БНТ, че поддържа връзка с движението на йеменските бунтовници "Ансар Аллах" от края на ноември - седмица след като корабът "Галакси Лийдър" беше похитен от хутите. По думите му, плавателният съд, на борда на който са двама българи, продължава да се намира на пританище "Ходейда". 

38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишият старши помощник-капитан Данаил Веселинов бяха сред отвлечените на 19 ноември на борда на "Галакси Лийдър". Зактовен край бреговете на Ходейда, товарният кораб беше превърнат в туристическа атракция от хутите. "След като предадохме призив от семействата за освобождаване на моряците Амер заяви, че този въпрос по всяка вероятност ще бъде разгледан на най-високо ниво в движение "Ансар Аллах" тъй като хутите разбират, че моряците нямат никакво касателство с това, което се случва в Ивицата Газа, което по думите му е геноцид! Също така Алмер заяви, че блокадата на Червено море и Баб ел Мандеб, която бе наложена от тях на кораби, свързани с Израел продължава да е в сила, въпреки въздушните удари", каза Александър Тодоров - журналист от "Maritime.bg".