Започва разчистването на захрастени терени в Морската градина

Мисия Варна

16-01-2024, 12:48

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До началото на туристическия сезон Морската градина трябва да е в перфектен европейски вид, каза преди дни заместник-кметът по сигурността Илия Коев.

От днес, 16 януари, започва и разчистване от диворастящи храсти на близо 80 парцела в Морската градина - от Зоопарка в посока на Север.

Това съобщи Стоян Аргиров, директор на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“.

След почистването на растителността ландшафтни архитекти ще направят огледи и ще изготвят становища за последваща санитарна резитба или цялостно премахване на опасни дървета в Морската градина.

Припомняме, че въпросните парцели поетапно бяха прехвърлени от Областна администрация – Варна за управление към Общината. По думите на Аргиров, общата площ на всички парцели надхвърля 100 декара и разчистването ще отнеме около 6 месеца.

До началото на туристическия сезон Морската градина трябва да е в перфектен европейски вид, каза преди дни заместник-кметът по сигурността Илия Коев.

Целта на поетапното разчистване, което ще започне от Зоопарка и ще продължи на север до края на Морската градина, е привеждане на най-големия парк във Варна в още по-привлекателно място за отдих. Ефект ще има и върху състоянието на ценните дървесни видове в градината. Успоредно с тези дейности Общината планира да реновира и осветлението в парка.

На работна среща миналата седмица заместник-кметът по сигурността на Община Варна Илия Коев и директорът на Държавно горско стопанство – Варна инж. Владислав Георгиев коментираха сформирането на общ екип от експерти, който да е в състояние да издава компетентни и безпристрастни становища по отношение на грижата за зеленото богатство на града.