Над 100 декара от Морската градина не са разчиствани повече от 20 години

Мисия Варна

17-01-2024, 14:22

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вчера служители на предприятието започнаха санитарна резитба в изоставените парцели – близо 80 на брой.

Огромни площи, около 100 декара, от Морската градина не са разчиствани от близо 20 години, каза в интервю за БНТ Стоян Аргиров, директор на ОП „Управление на проекти и озеленяване“. Вчера служители на предприятието започнаха санитарна резитба в изоставените парцели – близо 80 на брой.  Звеното продължава разчистването от саморасли храсти по посочените парцели, в изпълнение на 6-месечен график.

Дейностите започна от Зоопарка и ще продължи на север до края на Морската градина. След като бъдат отстранени самораслите храсти, ландшафтните архитекти ще могат да достигнат до едроразмерната растителност и да оценят нейното състояние. Ако има сухи и опасни дървета, ще бъде издадена заповед за отсичането им. В такъв случай веднага ще бъде изработена компенсираща програма за залесяване с нови дървесни видове, обясни Стоян Аргиров.

По думите му, с дейностите по разчистването, отделните територии на  Морската градина ще добият вида на историческото ядро на парка и градината ще стане още по-привлекателно място за отдих. Положителен ефект ще има и върху състоянието на ценните дървесни видове в градината. Успоредно с тези дейности Общината ще реновира и осветлението на алеите, каза още той.

Служителите на ОП „Управление на проекти и озеленяване“ се подготвят за ежегодното пролетно-лятно зацветяване, а в Морската градина вече тече рутинна поддръжка, след като бяха отстранени щетите от бурите през ноември и от езерото под алпинеума бяха извадени паднали при урагана дънери и дървета, допълни директорът на предприятието.