Удължават летния сезон по Северното Черноморие с проекти, финансирани от Министерството на туризма

Туризъм

17-01-2024, 16:26

Снимка:

Фейсбук/Kostadin Kostadinov

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вече 7 години ваканционно селище „Албена“ открива и закрива летния туристически сезон със салса фестивал, събиращ над 2500 участника от над 30 държави.

Реализацията на няколко проекта, финансирани по програмата за маркетингови дейности на туристическите услуги в черноморските общини, ще удължи летния туристически сезон по Северното Черноморие. Инициативата на Министерството на туризма се прие изключително положително от всички заинтересовани страни, в кратки срокове бяха разработени и подадени проектни предложения, положителните резултати от които предстои да видим само до няколко месеца. Това заяви Красимира Стоянова, изпълнителен директор на „Албена Тур“ ЕАД – един от основните туроператори, осъществяващи дейност по Северното Черноморие. По думите й по-голямата част от заложените в проектите инициативи целят да развият имиджа на дестинацията, предлагайки освен традиционните морски пакети, но и възможностите за SPA и Wellness, културен, приключенски, спортен, конгресен туризъм.

„Единият от проектите, разработен от Община Шабла, предвижда провеждането на тематичен фламенко фестивал, който освен родна публика, ще привлече вниманието на почиващи от Румъния и Испания. Заложена е мащабна рекламна кампания, която ще представи включените в програмата концерти, танцови спектакли, срещи и работилници. Този прийом за удължаване на сезона работи доказано – вече 7 години ваканционно селище „Албена“ открива и закрива летния туристически сезон със салса фестивал, събиращ над 2500 участника от над 30 държави. В допълнение на това, Министерството на туризма ще участва на най-голямото тематично изложение в Испания FITUR, домакин на което ще бъде столицата Мадрид в периода 24-28 януари“, каза Красимира Стоянова. Тя допълни, че Община Шабла е спечелила още един проект – с немския туроператор Flamingo Tours, който цели популяризирането на дестинацията на територията на Германия. В него са включени рекламни статии във водещи местни вестници и списания, дигитални кампании в социалните мрежи, провеждането на тематични информационни срещи с туристически агенти.

„Друга черноморска община на север от Варна – Балчик, също разработи два проекта по програмата, които бяха одобрени за финансиране. Първият предвижда мащабна рекламна кампания на територията на скандинавските държави Швеция, Норвегия, Дания и Финландия, и ще бъде реализиран съвместно с най-големия местен туроператор Nordic Leisure Travel Group. Освен традиционните рекламни дейности, той предвижда участие във водещото специализирано изложение Ferie for alle, домакин на което ще бъде датският град Хернинг, в периода 23-25 февруари. Регионът на Балчик ще бъде популяризиран също и в Германия, съвместно с туроператора DERTouristik, част от концерна REWE Group. Тук са включени т.нар. роудшоа, които целят представянето на региона пред местните търговци на туристически услуги.

„Програмата на Министерството на туризма е дългоочаквана от бизнеса и се реализира пилотно. Въпреки много кратките срокове, бяха подадени стойностни проекти, които получиха финансиране. Заложените по тях инициативи са навременни и съобразени със спецификата на съответните пазари, което гарантира техния успех. Вярваме, че държавата и бизнесът ще отчетат позитивите от организираната по този механизъм реклама и догодина заложените в бюджета средства ще бъдат повече“, завърши Красимира Стоянова.

Общо 21 проекта ще бъдат финансирани по новата програма за подпомагане на Черноморските общини. С въвеждането й се променя начина на изразходване на държавните пари за реклама на туристическите услуги, като се поставя фокус върху публично-частните партньорства.