Насрочиха заседание по делото за замърсяване на Варненското езеро

Крими

19-01-2024, 11:30

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обвиняеми по него са три лица, сред които и бившият кмет Иван Портних.

Варненският окръжен съд насрочи за 29 януари разпоредително заседание за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са три лица, сред които е бившия кмет на Варна – Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, за това че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това действие е довело до немаловажни вреди на околната среда. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева. На бившият кмет на морския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Останалите обвиняеми за инцидента са Ботьо Т. управител на компанията "БТ-Инженеринг" ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод". Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Обвинителният акт бе внесен във Варненския окръжен съд на 4 декември миналата година. Досъдебното производство е образувано през 2020 г. от Националната следствена служба, като внесените в съда материали са 114 тома.

На заседанието на 29-ти януари тричленният съдебен състав ще реши подсъдно ли е делото на съда, по какъв ред ще протече производството, ще бъде ли искан отвод на съдебния състав, както и дали на досъдебното производство са били допуснати съществени процесуални нарушения, които да са нарушили правата за подсъдимите. 

На тримата подсъдими е връчен препис от обвинителния акт ведно с разпореждане в което им се указва правото им да се явят със защитник и за възможността да им бъде назначен служебен такъв. Разпореждане е връчено и на ощетените от престъплението лица - Министерството на финансите и Община Варна, като посочена възможността да се конституират в процеса като граждански ищец чрез упълномощен повереник, който да ги представлява.