Кметът Коцев: Във Варна няма да се започват големи ВиК ремонти преди есента

Мисия Варна

19-01-2024, 12:57

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Градът не може да си позволи втори пореден сезон с разкопани улици и непроходими райони.

Постигнахме договорка с ВиК, че във Варна няма да се започват големи ремонти преди есента. Градът не може да си позволи втори пореден сезон с разкопани улици и непроходими райони.

Привлякохме 480 хил. лв. европейски средства за туризъм, които ще се обезсмислят, ако багери отново задръстят варненските улици. Това съобщава във фейсбук кметът Благомир Коцев.

Приоритет сега е завършването на предизборните ремонти, започнати от предишния кмет. Има големи закъснения по тях. Толерансът им е до края на април според договорките, които постигнахме с изпълнителите.
В предаването „Директно“ с Димитър Абрашев по Bulgaria ON Air обсъдихме и други важни теми:

- Обособяването на инвестиционно звено за привличане на чуждестранни инвестиции и слединвестиционно обслужване на бизнеса: Идеята е Община Варна да приложи опита на Министерствата на икономиката и на иновациите, който вече се ползва в други общини. С помощта на университетите моделът може да доведе до намаляване на административната тежест и осигуряването на квалифицирани кадри.
- Терени за индустриална зона: С министър Богданов посетихме 3 различни терена за изграждане на индустриална зона и тех-парк. Но без добра инфраструктура бизнесът няма да инвестира – разбираме това добре. Затова сме осигурили и средства за убедително начало по Инвестиционната програма за общински проекти на Министерството на финансите. 100 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата и градската среда в морската столица за 2024 г. не са малък ресурс.

- Задържането на млади хора в града: Това е предизвикателство, на което трябва да отговорим. Варна е втора по заетост в страната, но глобалните възможности пред младите хора ни изправят пред задачата да задържим високообразованите, успяващите, търсещите развитие. Ето защо водим разговори с варненските университети за иновативни и по-адаптирани към нуждите на бизнеса програми за квалификация.

Жаждата за кадри е споделена – от нея страдат както на местно, така и на държавно ниво. Вярвам, че с бизнеса и училищата ще изработим ефективен модел, основан на обща полза – за младите, за университетите, но и за бизнеса, завършва поста си кметът Коцев.