Сили на НАТО ще се обучават във Варна (ВИДЕО)

Новините

22-01-2024, 13:21

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Партньорите ни ще тренират в новия дълбоководен басейн на Морското училище.

Сили на НАТО ще се обучават в новия Център по оцеляване на море във Висшето военноморско училище във Варна Това заяви при откриването на уникалното съоръжение началник на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров. На церемонията присъстваха още премиерът акад. Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов и други висши военни.

Направихме максималното да създадем най-съвременното подобно съоръжение в Черноморския регион, изучавайки опита на нашите колеги, приятели и партньори от Румъния, Турция и Украйна, изтъкна флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище. Той отбеляза, че Центърът по оцеляване на море ще служи за подготовка на всички сили, действащи на море, сред които и Силите за специални операции. Очаква се там да се отработват морски задачи и от партньорите ни от НАТО.

Площта на дълбоководния басейна е 12 на 25 метра, а дълбочината варира от 3 до 5 метра. Съоръжението е снабдено с имитираща система за генериране на вълни, изкуствен дим и други специализирани системи.

Плановете за развитие на проекта са за създаване към комплекса на Център за борба за живучест на кораба, разкри началникът на морския униврситет.

„Винаги е удоволствие да идвам във Висшето военноморско училище, защото всеки път виждам високотехнологични съоръжения, които правят впчеталения и ме убеждават, че това е училище, което се развива по най-добрия начин и е пример за развитие на висшето образования в България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на Центъра по оцеляване на море във Висшето военноморско училище.

Подготвянето в Морското училище на специалисти за икономиката на Варна е изключително важно, предвид потециала за развитие на региона и като високотехнологичен хъб и като връзка между Европа и Азия. Сигурен съм, че този потенциал ще се развива в последните години, сподели още министър-председателят.

Това е едно огромно постижение, с което всички можем да се гордеем. Висшето военноморско училище е един Световен център за образование и научни изследвавния в областта на морското дело. Министерство на отбраната ще продължи да поддържа тези усилия, за може нашите ВМС да бъдат най-добре подготвени, да можем да подготвяме специалисти за гражданския флот, а и за икономиката на страната, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.