Благомир Коцев: Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на териториите около Варна

Мисия Варна

22-01-2024, 15:20

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С областния управител бяхме на среща с холандския екип, който е направил проекта за брегоукрепване в Констанца, каза кметът Благомир Коцев след огледа, направен на свлачището около Рибарския плаж заедно с премиера акад. Николай Денков

Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна. Това заяви кметът Благомир Коцев пред медиите днес, след като с премиера акад. Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.  

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години, заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея, каза още акад. Денков.

По-рано днес при посещението си във Варна, министър-председателят и кметът участваха в откриването на Център по оцеляване на море (Дълбоководен басейн) за подготовка на водолазите и формированията на ВМС, ВВС и силите за специални операции на Българската армия. Събитието се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ в присъствието и на министъра на отбраната Тодор Тагарев, където силите за сигурност демонстрираха спасителни операции по вода.