Балачев: Надявам се, че след ротацията ще бъдат осигурени средства за новата съдебна зала във Варна

Новините

22-01-2024, 15:31

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Акциите в Пловдивския панаир не ни трябват, но стойността им е необходима на Варна, няма как да се върнат безвъзмездно на държавата.

Варненският депутат от ГЕРБ-СДС Бранилир Балачев Балачев се надява, че след ротацията на министър-председателите ще бъдат осигурени средства за стартиране на проекта за нова съдебна палата във Варна. Бъдещата сградата трябва да се намира на мястото на бившата Циркова площадка. За проектирането са нужни над 2 млн. лева, които финансовият министър Асен Василев засега отказва да отпусне, заяви в интервю за Дарик Варна Бранимир Балачев, който лично се е ангажирал с каузата за нова и модерна съдебна палата във Варна.

„Има терен, изчистен от правни проблеми и вече от постройки. Остава да започне проектирането, за което трябва близо 2,2 млн. лева. Ако не го направим тази година, проектът ще започне да тъне в забрава. Помолих Даниел Лорер и варненски депутати от ПП-ДБ да съдействат пред Асен Василев, но те сякаш не са заинтересовани. Надявам се след ротацията да „измъкнем” тези пари, за може да стартира проектът. Правосъдният министър го подкрепя, всички го подкрепят, само с изключение на този, който трябва да даде парите. Мисля, че след март ще успеем. Искам и Общинският съвет да излезе с призив към правителството да бъдат отпуснати тези пари, за да има Варна най-модерната съдебна палата в страната”.

Връщането на акциите на Община Варна от „Международен панаир Пловдив” не може да стане по начина, по който си го представят кметът Благомир Коцев и министърът на икономиката Богдан Богданов. Това каза още в студиото на Дарик варненският депутат от ГЕРБ Бранимир Балачев.

„Срещу Коцев има достатъчно дела и нека не си създава ново. На него му предстои да му бъде повдигнато обвинение заради сключен договор в качеството му на областен управител с адвокатската кантора на сегашния му заместник Диан Иванов. Акциите са обществен варненски ресурс. Това е актив, който сме придобили, за да бъде решен проблемът с Дупката и тя да стане приятно място. За Дупката трябват пари, а парите са в тези акции. За връщането им трябва да има решение на Общинския съвет и съм убеден, че съветниците няма да го гласуват. Съмнявам се, че „Алтернативата” и „Възраждане” ще подкрепят такова разхищение на средства. Акциите не ни трябват, но стойността им е ни необходима. Нека министърът да осигури тези средства”.

Проектите, за които правителството отпусна на Варна 100 млн. лева, са направени при предишното управление на общината и дори бяха за 200 млн. лв., каза още Балачев.

Според народния представител ротация в „сглобката” ще протече нормално.

„Имаше и продължава да има джентълменско споразумение за ротация и Денков да си подаде оставка в началото на март. Надявам се, че некоалиционните ни партньори ще го спазят. Почвам да има леки съмнения, че ще бъдат джентълмени заради становището на Христо Иванов с една дузина условия. Това изявление не е случайно. Мисля, че тези различия да бъдат преодолени и от 6 март правителството на Габриел ще влезе в сила. През тези 9 месеца ГЕРБ направи много компромиси, за да бъде запазено правителството, тъй като в настоящия момент не може да се състави друго. Ще направим всичко възможно да има правителството докато има опасност в света и напрежение в Европа. Несериозно е да ни управляват служебни правителства”.

Десислава Атанасова ще е полезна в Конституционния съд, смята Балачев.

„Имам преки впечатления от нея. Колежката е в много в час със законодателството и смятам, че ще е полезна. При изслушването се представи най-добре. Учуден съм, че изключително зле се представи Борислав Белазелков. Той е по-особен юрист. Решенията му са трудни за разбиране. Трябва да прочетеш едно решение 5 пъти, за да го разбереш”, допълни Бранимир Балачев.