Варненци подадоха над 1250 декларации в НАП за десет дни

Парите

23-01-2024, 12:23

Снимка:

НАП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Традиционно повечето подадени декларации са за ползване на облекчения и за деклариране на доходи от наем.

Над 1250 годишни декларации подадоха варненци в първите 10 дни от началото на данъчната кампания за деклариране на доходи, придобити през 2023 г., съобщават от приходната агенция в морската столица.

Традиционно повечето подадени декларации са за ползване на облекчения и за деклариране на доходи от наем.

Формулярите, подадени по електронен път чрез ПИК и електронен подпис, са повече от половината, което доказва засиления интерес към е-услугите на приходната администрация. Притежателите на ПИК и електронен подпис могат да се възползват от над 170 онлайн услуги, напомнят от НАП. На място в черноморския офис на агенцията са подадени 616 броя, а чрез лицензиран пощенски оператор – едва 8 декларации.

Освен чрез Портала за електронни услуги на НАП, гражданите могат да подават данъчни декларации по пощата с обратна разписка и на място в териториалната дирекция на НАП в морската столица. Във фоайето на салона за обслужване на клиенти има всички необходими декларации и приложения, а служители от НАП Варна ще оказват съдействие при необходимост за попълването на документите.

Срокът за ползване на 5 % отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е до 1 април, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30 април.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, тъй като тази година 30 юни е неработен ден.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП на 02 9859 6801 и 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор, както и в сайта на приходната агенция.