"Из колекциите" - от днес във варненската галерия "Папийон"

Варна Лайф

23-01-2024, 13:41

Снимка:

Арт галерия „Папийон“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията може да бъде разгледана от 23 януари до 7 февруари в изложбената зала на галерията на ул. "Драгоман" 12.

Арт галерия Le Papillon във Варна представя графичната изложба "Из колекциите". Вернисажът е днес от 16.00 до 19.00 ч. Експозицията може да бъде разгледана от 23 януари до 7 февруари в изложбената зала на галерията на ул. "Драгоман" 12.

За 15-а поредна година арт галерия Le Papillon, по традиция през януари, среща почитателите на графичното изкуство в малък и голям формат със селекция от различни колекции с произведения на обичани, утвърдени, награждавани художници, изразяващи се със средствата и в различните техники на графиката, на рисунката с игла, щихел, въглен, молив, в черно бели нюанси или в цветна литография и акварел.

Фокусът в селекцията е поставен върху утвърдени имена в българското изкуство, доайени в своята област. Някои са разпознаваеми конкретно в графичното изкуство, виртуози на графичните техники, чиито имена са еталон за високи графични умения.

Други се изразяват във всички жанрове на изящното и приложното изкуство, и част от техния творчески път неминуемо включва и овладяването на графични техники в различни периоди. В тази експозиция наблягаме на рисунката, като деликатната, но солидна база на всяка творба и предоставяме възможността на широката публика да се докосне до рисунки на именити майстори от частни колекции.

В това 15-о издание с много внимание са подбрани графични творби и рисунки, които ще изненадат дори запалени почитатели и колекционери, следящи творческият път на тези автори.

Много интересни и ценни екземпляри, част от цяла колекция, са няколко рисунки с молив, както и два акварела на Христо Каварналиев, създадени в периода 1943-1947 година. Селекцията включва както няколко портрета с графит и цветен молив, така и скици от различни, любими места – Камен бряг, Балчик, Каварна.

Васил Стоилов е включен в настоящата изложба с една творба – прецизно изпълнен „Акт“ с молив, доказващ висок и категоричен талант, рисувачески умения и перфекционизъм във всеки щрих. Отлично доказателство за непреходността на изкуството и това, че класиката може да звучи модерно и да вълнува различни поколения във времето. С една рисунка в туш и акварел е представен и Димитър Казаков – Нерон.

Носителят на Хердерова награда – проф. Стоимен Стоилов ще ни зарадва с офорти от добре познатия на почитателите му цикъл „Echoes“, монографирани в различни печатни издания. Също и офорт, част от илюстрираната с негови произведения стихосбирка на Пенчо Славейков, „Пътуване с риба“, номинирана за награда на международен форум и няколко рисунки. Друг ярък представител на варненската графична школа и „Вулкан“, независимо, че е роден във Велико Търново, е Петьо Маринов, включен с един офорт. Варна е представена с още двама емблематични творци – Роберт Баръмов, с няколко офорта и сухи игли и Ванко Урумов с цветен офорт от 1983 година. Свързано с Варна е и името на Милко Божков, чийто офорти от 1982 година от цикъл „Огледало“ и цветни литографии са селектирани за експозицията.

Разнообразното творчество на Любен Диманов е представено чрез няколко офорта в разпознаваемия за автор стил, както и „Изход“ и „Глава със сълзи“, монографирани в изданието „Съвременна българска графика“. За радост на почитателите, в селекцията са включени и няколко творби на Стоян Цанев – три офорта от 1984 година и три прекрасни цветни литографии от 90-те години, внасящи много настроение, свежест и цвят в преобладаващата черно-бяла експозиция.

Цветни, както обикновено, са и литографиите на Димо Колибаров, разказващи за полета на мисълта и силата на човешкия дух, чрез символните послания, закодирани в композициите му. Жизнерадостно и празнично настроение носят литографиите на Недко Итинов от цикъла "Карнавал“, като участващите произведения ни позволяват да преоткрием автора и в графичното поприще. Многообразието на графичните техники е допълнено с две творби, изпълнени в техниката суха игла на проф. Петър Чуклев, дал основите на голяма част от българските графици като преподавател в НХА след 1990 година. Именно той получава специалната награда за цялостен принос в областта на книжната графика на Първото международно биенале за екслибрис в България.

Освен доайени в графичното изкуство, в селекцията попадат и именити творци на съвременното изкуство като цяло, какъвто е Георги Чапкънов – Чапа, силно разпознаваем автор в областта на скулптурата, а почеркът му е също толкова автентичен и в рисунката. В типичния му провокативен маниер на осмиване и критика към човешки качества са изпълнени и двете участващи литографии. Изненада може би ще бъдат и включените рисунка с въглен на акад. Светлин Русев – „Дамски портрет“ от 1986 година, както и един „Акт“, изпълнен с акварел от 1965 година.

Живко Мутафчиев е автор, чието творчество следим с любопитство и обикновено представяме в графичната изложба с най-новите му творби, които имат своята своеобразна премиера пред публика. Той отново присъства и в тазгодишната селекция, но в унисон с фокуса на това издание, са включени и негови литографии от 1998 година, интересно допълнение към цялостния обзор на неговото творчество. Анна Тихонова – Йорданова е включена с два „златни“ нежни офорта, а Юлиян Йорданов с офорт в типична и разпознаваема за автора тематика.

В пространството на арт галерия Le Papillon ще бъдат представени произведения на следните автори:

Анна Тихонова - Йорданова, Ванко Урумов (1941-2020), Васил Стоилов (1904-1990), Георги Чапкънов, Димитър Казаков - Нерон (1933-1992), Димо Колибаров, Живко Мутафчиев, Любен Диманов (1933-2023), Милко Божков, Недко Итинов (1956-2021), Петър Чуклев, Роберт Баръмов (1966 - 2021), Петьо Маринов, Светлин Русев (1933-2018), Стоимен Стоилов, Стоян Цанев (1946-2019), Христо Каварналиев (1894-1951), Юлиян Йорданов.

Една от мисиите на галерията е да стимулира колекционерството и интереса към изобразителното изкуство в местен и световен мащаб, да спомага развитието на пазара на изкуството у нас. Затова се стремим да отговаряме на интереса на колекционерите към творби от обичани имена, като нямаме амбицията да покажем всички в една експозиция, а да обновяваме интереса към графичното изкуство и рисунката.