Все по-млади хора се настаняват в Приюта за бездомни хора във Варна

Животът

23-01-2024, 14:38

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обикновено се настаняват всички, които търсят услугата, разказа директорът му Марко Марков.

Отрицателните температури на въздуха са причина Приютът за временно настаняване на бездомни хора във Варна да е с пълен капацитет към днешна дата, дори и над него. За 100 души е оборудвана сградата, но винаги може да се приемат хора и над тази бройка, както е в момента, каза за Радио Варна директорът Марко Марков. След почивните дни те вече са 104 души, като последният настанен е немски гражданин. Приютът се намира на улица „Петко Стайнов“ № 7 и беше основно ремонтиран през април миналата година.

Обикновено се настаняват всички, които търсят услугата, разказа Марко Марков. Отзовават се и на сигнали на граждани за бедстващи хора останали на улицата, каквито има най-много през зимата. Марков определи като тревожна тенденцията, че все по-млади хора търсят подслон при тях. Най-често те са на възраст около 25 - 30 години и споделят, че са стигнали до тях след проблеми в семейството. Бездомните разказват, че са останали без покрив, защото по една или друга причина отказват да спазват някакви правила у дома, скарват се с роднините си и излизат на улицата, а от там – в Приюта за бездомни. В него също има правила, които трябва да се спазват и тези, които не го правят биват освобождавани, обясни още управителят. Като цяло възрастовата група на настанените е от 20 до 90 години, като скоро е имало човек на 89 години, разказа Марков.

В момента там се отопляват с парно на газ. Сградата е чиста и поддържана. Има стаи за двама и четирима души, като всяка стая има собствен санитарен възел. Дрехи и храна се осигуряват чрез дарения на граждани. Няма кухня за топла храна, но има общо помещение с хладилници за ползване от всички. Това е и стаята с телевизора, където има и занимания с тихи игри.

24 души е общо персоналът на приюта. Има две медицински сестри, но има нужда от още един социален работник, каза Марко Марков. Нужда има и от перални и сушилни, защото не са достатъчни за всички, допълни той. Тези, с които разполагат в момента, са от дарения.