Постоянен арест за мъж, убил свой познат след пиянска свада във Варна

Крими

23-01-2024, 16:01

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, което се наказва с от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Апелативен съд – Варна отхвърли жалбата на обвинен в умишлено убийство срещу определение на Варненския окръжен съд, с което той е бил задържан под стража.

На 14 януари вечерта Драгомир и негов познат били в апартамент в центъра на Варна. Употребили голямо количество алкохол. При спречкване 53-годишният обвиняем нанесъл две прободни рани в тялото на 54-годишния си познат. Вследствие на уврежданията, пострадалият починал.

Страните в процеса не спорят за авторството на деянието. Защитата обаче счита, че няма доказателства за рискове от укриване или извършване на престъпление. Представителят на прокуратурата припомни, че тежката наказуемост при извършено тежко умишлено престъпление, предполага наличие на двете опасности. Това предположение се потвърждава и от конкретни данни по делото.

Съставът на Апелативния съд отчете, че Драгомир е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, което се наказва с от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Събраните доказателства обосновават предположението за съпричастността му: неговите обяснения, показанията на очевидец, писмени и веществени доказателства. Въззивната инстанция споделя извода на проверявания съд за опасност от извършване на престъпление и от укриване. Задържаният не живее на постоянния си адрес, а на мястото, където е извършено инкриминираното деяния. Осъществява чести пътувания извън страната. Разследваното деяние с висока обществена опасност, която се взима предвид при първоначално вземане на мярка за неотклонение. Не е оборена и законовата презумпция

Определението, с което бе потвърдено задържането под стража на обвиняемия в умишлено убийство, не подлежи на обжалване.