БАМК: Загрижени сме за съдбата на пленените от хутите наши колеги от „Galaxy Leader“

Животът

23-01-2024, 16:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те обещават, че предоставената им информация ще остане конфиденциална, но близките на екипажа на кораба трябва да знаят какво се случва.

Българската асоциация на морските капитани настоява да получи информация от държавните институции за действията по освобождаването на колегите им кораба „Galaxy Leader“, който е в плен на йеменските хути.

"Изразяваме своята загриженост за съдбата на двамата ни колеги, както и за тревогите на техните близки, вземайки предвид факта, че българските капитани от мк “Galaxy Leader“ са все още в плен на йеменските хути, както и усложняващата се обстановка в Арабско и Червено море", заявяват от БАМК.

"Част от задълженията на държавните институции е да обезпечават за всеки свой гражданин конституционните му права на труд, на лична свобода и неприкосновеност, на свободата и тайната на кореспонденцията му, на  свободно придвижване, избор на местожителство и това да напуска пределите на страната си с цел полагане на мирен труд, както и правото му на свободното им завръщане в пределите й. В тази връзка настояваме да получим актуална достоверна информация за активните действия, извършени до момента от Българското  правителство, Президентството и всички отговорни държавни органи за освобождаването на българските колеги капитани", посочват още от асоциацията.

И обещават, че предоставената им информация ще остане конфиденциална, но близките на екипажа от „Galaxy Leader“ трябва да знаят какво се случва.

"В предвид на факта, че този случай е международно-правен прецедент, без аналог в световната морска история и се явява нова политическа форма на „Морско пиратство“ извън формата на тълкуванията на чл.101 от Конвенцията на ООН по морско право, ние си даваме сметка за сложността на механизма за разрешаването му и това, че класификацията му е морска агресия с националистичен формат и е вид застрашаване живота на мирни граждани на територията на кораб в открито море", добавят морските капитани.