Проф.Пламенов: Бл.15 на ул. „Дубровник“ не е опасен. Предстои да бъде възстановен

Животът

26-01-2024, 13:34

Снимка:

Радио Варна/Румен Сарандев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненци от района се притесняват, че високата 16-етажна сграда може да застраши живота им, защото при силен вятър от нея се откъртвали и падали елементи и мазилка.

Техническият университет във Варна обяви обществена поръчка за основен ремонт и саниране на общежитието блок 15, което се намира на ул. "Дубровник" във Варна. Сградата е затворена повече от 10 години,  на приземния етаж, където е имало заведение, са натрупани боклуци, дрехи, изпочупени мебели и най-вероятно са се събирали  хора, а преди години там е имало и пожар,  коментираха за Радио Варна живеещи в съседен блок.

Варненци от района се притесняват, че високата 16-етажна сграда може да застраши живота им, защото при силен вятър от нея се откъртвали и падали елементи и мазилка. Семейство Леман и Джингис Четинкисер, които живеят на квартира в съседния блок, подават сигнал до община Варна да вземе мерки за обезопасяването на сградата в края на миналата година. Тогава от район Приморски слагат бележки по дърветата в района, че сградата е опасна за здравето и живота на хората и вредна в санитарно-хигиенно отношение. Една от тях все още стои на едно от дърветата в детската площадка до бл. 15.

За Радио Варна Леман Четинкисер каза, че се страхува сградата да не падне, защото е видяла пропуквания и мисли, че има пропадане и на основите.

Общежитието бл.15 е собственост на Техническия университет. От сегашното ръководство са предприели мерки за обезопасяване на сградата, която заварват в окаяно състояние. Отвътре е опразнена, без врати и оборудване, защото преди години всичко е било изнесено, обясни за радио Варна ректорът на ТУ проф. Драгомир Пламенов.

От миналата година той е предприел действия за намиране на средства за ремонт на сградата и в началото на тази вече е обявена обществена поръчка. От Министерството на образованието и науката са осигурени близо 6 000 000 лева, като ще се търсят и допълнителни средства, защото общежитието се нуждае и от изцяло ново вътрешно оборудване и обзавеждане.

По думите на проф. Пламенов сградата е здрава и се нуждае само от саниране, ремонт на покрива и смяна дограма. Направено е обследване, което показва, че основите  са здрави и хората, живеещи в района, няма защо да се притесняват, допълни той.

След последната буря от миналата година е направено допълнително обезопасяване, входът е заключен, има СОТ и напрактика няма откъде да се влезе в сградата, каза още ректорът. Той изрази надежда, че ако всичко върви по план, до година и половина общежитието може да отвори врати и в него вече да бъдат настанени студенти.

Капацитетът на бл.15 е за около 400 - 500 студенти. Досега разпределението в стаите е било за двама или трима души, но при ремонта е възможно да има промяна. Към всички стаи има собствени санитарни възли.

Планирано е още да се направят ремонти и на останалите две общежития на университета.