Максим Манолов: Успехите са плод на взаимните ни усилия с личния ми треньор Никола Петров

Спорт

26-01-2024, 15:55

Снимка:

Максим Манолов/ личен архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Супер талантът на ПСК „Черно море” атакува еврошампионата в Литва.

Да участва на еврошампионата по плуване за състезатели под 18 г. е цел № 1, която си е поставил супер талантът на ПСК „Черно море” Максим Манолов. Първенството е в началото на юли в латвийската столица Вилнюс.

Миналата година бе невероятно силна за варненеца, който строши куп рекорди и на държавното, и на  Burgas Swimming Open, където стана втори в точковата таблица на Международната федерация.

Успехите на Максим са плод на целенасочена работа с личния му треньор Никола Петров. Но пръст има и съдбата. Макси е син на една от най-очарователните и успешни треньорки в БГ плуването – Меглена Николова, наставник в ПСК „Черно море”.

„Да бъда част от най-добрия отбор в България за мен е чест! Това ме надъхва още повече, защото знам че треньорът ми е перфекционист, владее до съвършенство тайните на плуването и непрекъснато го доказва!”, откровен е шампионът. Признава, че не е никак лесно отборът му да държи летвата високо и да защитава отборната титла ежегодно.

„Всички даваме много от себе си, но ще продължаваме, защото това ни носи много голямо удоволствие!”, убеден е плувецът. Личният му треньор Никола Петров определи плуванията му на държавното отборно първенство в Бургас като феноменални! Според черномореца похвалата е изключително мотивираща. „Да бъдеш признат особено от Никола Петров е много, много трудно, но знам че всичко е плод на моите и неговите усилия и уверено продължавам напред”, вълнува се Максим.

Издава, че е очаквал силните си изяви и рекордите, защото се е усещал в отлична форма и бил на 100 % сигурен в себе си. „Не знаех, че ще се озова толкова напред в ранглистата, но след като разбрах, беше още един повод за радост”, казва Манолов.

През настоящия състезателeн сезон той ще насочи усилията си към отлична подготовка за държавното отборно първенство по плуване в София, турнира „Мултинейшън” в Австрия, европейското в Литва и силно състезание в Бургас през февруари.

През предстоящия състезателен сезон ще се готвя психически за много голямо натоварване, но и, надявам се, за нови, предстоящи успехи. В по-далечна перспектива се подготвям да уча в университет в Америка”, разкрива Максим Манолов, който в момента е ученик в ГПЧЕ “Йоан Екзарх” във Варна, в паралелка с френски и английски.

Носителят на над 100 медала от държавни първенства и турнири споделя, че със своя личен треньор непрекъснато обсъждат настоящето и бъдещето. Между плувец и треньор има перфектна спойка, следват еднакви цели и интереси. Изключително мощна подкрепа Макси получава и от своята майка, която винаги е до него. „Много разчитам на нея, както и тя на менразбираме се отлично. Тя беше човекът, който още от дете ме надъха да се запиша да плувам и това беше най доброто решение за мен. Винаги ще й бъда благодарен!”, вълнува се състезателят на ПСК „Черно море”.

Макси връща лентата на спомените, които го отвеждат в началото на спортния му път... Не крие, че пази и добри, и отрицателни емоции. „Важно е да успееш да преминеш през този период. И след като пораснеш малко, осъзнаваш колко е полезен нашият спорт и колко помага.

Макси не крие своята формула за успеха – 100-процентова себеотдаденост и мнооого труд.

Когато успееш да съчетаеш тренировки, състезания и учебен процес, колктото и да е трудно, свикваш. Аз съм свикнал да се раздавам на макс навсякъде и това вече ми е като навик. Много е трудно и изморително, но с пълноценно възстановяване и целенасочена мотивация, винаги можеш да вървиш уверено по пътя на успеха!”, сигурен е Максим.