Тръгна петиция за освобождаване на моряците ни в Йемен

Животът

26-01-2024, 17:05

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

БАМК очаква българските и европейските институции да положат повече усилия.

Българска асоциация на морските капитани (БАМК) пусна петиция за освобождаване на екипажа на отвлечения кораб в Йемен, на който има и двама българи.

Ето какво се казва в петицията:

"Свобода за капитана и екипажа на "Galaxy Leader", отвлечени от хутите в Йемен"

Вече повече от два месеца изминаха откакто на 18-ти Ноември 2023 г. беше отвлечен корабът “Галакси  Лидер” в Червено море.  Българският капитан и екипажа му бяха атакувани по въздух чрез хеликоптер, необичайна практика при отвличане на кораби от пирати. Нападението беше извършено от пара -военната опганизация на хутите от Йемен. Условията за тяхното освобождение са чисто политически - спиране на войната в Газа.

Имат ли вина за тази война капитанът и корабният екипаж? Адекватни ли са действията на българските власти, на така наречената “тиха дипломация”. Близките на отвлечените  моряци и цялата ни морска общност търсят отговорите на тези въпроси.   

Подкрепете  настоящата петиция, за да се раздвижат отговорните български и европейски институции, да положат по големи усилия за освобождаването на нашите моряци и екипажа на кораба, за да информират своевременно обществеността!“

Петицията може да подкрепите ТУК