Проф. Пимпирев 32-рата българска експедиция на Антарктида е изключително успешна (ВИДЕО)

Животът

27-01-2024, 10:55

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поредната група антарктици ще отпътува за Буенос Айрес.

В нея ще се включи и ръководителят на експедицията, проф. Христо Пимпирев, като и геолозите, доц. д-р Дочо Дочев, и доц. д-р Любомир Методиев, които ще реализират научен проект в областта на палеонтологията. В Буенос Айрес групата ще се раздели – геолозите, продължават за Сантяго де Чили и Пунта Аренас, откъдето ще летят за о-в Кинг Джордж. А другата част от групата ще летят до Рио Галйегос и оттам с автобус ще достигнат също до Пунта Аренас, откъдето ще отлетят за Кинг Джордж. Всички ще преодолеят последната отсечка от маршрута, между о-вите Кинг Джордж и Ливингстън, на борда на българския Научно-изследователски кораб „Св.Св. Кирил и Методий“.

Не мога да се отрека, че действително се вълнувам, защото Антарктида е като втори мой дом. Там съм прекарал 30 години от моя живот и всяка година съм бил там“, сподели в ефира на „Добро утро, Европа“ на телевиция Euronews България председателят на Българския антарктически институт и ръководител на настоящата експедиция проф. Христо Пимпирев.

Настоящата 32-ра експедиция е изключително успешна и най-вече доста подпомогната и на едно ново ниво, след като в залива пред нашата база е красавецът ни, нашият първи български научно-изследователски кораб, под български флаг, е излязъл от Черно море и достигнал, прекосил световни океани, стигнал до ледената Антарктида“, каза още проф. Пимпирев.

Целият разговор вижте във видеото: