Изложба №5: Петстотин визуални материали и фотографии

Варна Лайф

27-01-2024, 11:56

Снимка:

БТА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На откриването бяха прожектирани документални импресии и видео арт, правени от учителите и учениците.

Варненската школа „Дедал“ представя дейността си през изминалата година с „Изложба №5“, която съдържа табла с над петстотин визуални материали и фотографии от пленерите им в село Габровци и град Ахтопол, фестивалите, които екипът организира, художествените изяви на младите автори и учебния процес.На откриването бяха прожектирани документални импресии и видео арт, правени от учителите и учениците, съобщава БТА.

За петнадесета година екипът на Школа за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ работи изцяло на доброволни начала с финансиране, осигурено от проекти и спонсори, припомни ръководителят й Дарин Сотиров в интервю . Тази година през септември са приети 92-ма ученици между 9 и 22 години. Повече от половината са в специалност рисуване, където преподавател е Цветан Кръстев. Фотография водят Анета Димова и Георги Стоянов, който учи децата и на създаване на триизмерни обекти, Георги Кръстев отговаря за занятията по кинематография и за кинолекториите. По думите на Сотиров най-големите ученици се подготвят в школата за кандидатстване във висши училища, като им се осигурява и връзка с преподаватели. Често на занятията се канят и специалисти в различни области, за да представят творчеството си.  

Според Сотиров най-значимото в работата в Школа „Дедал“ през годината са самите занятия с децата и младежите, ежедневният труд, който екипът нарича „тежкия тих фронт“. „Той няма помпозността на обществените изяви, но те идват след обучението и след създаденото творчество. В него няма благодарност и потупване по рамото, никой не разбира какво се случва всъщност, какви са процесите, но това са значимите неща вече 15 години“, каза той.

Философията на екипа е, че академизмът е важен колкото да помогне на младите хора да се изразяват правилно в творбите си и да натрупат богата визуална култура чрез историята на изкуството. „Практиките, кино вечерите, двата фестивала, които правим (за късометражни филми „Карантината“ и за младите в музиката „Q-jazzfestival”) целят те да станат богати душевно, да изповядват ценности като етични отношения, морал, естетика, за които съвременното общество е напълно забравило. Нашата работа е да ги заведем до вратата на познанието и да я отворим. После всеки е сам, няма кой да ти помогне. Ако се занимаваш с глупости, годините минават напразно, а когато денонощно мислиш и работиш, нещата се получават. За резултата е нужна технология, изработена през хилядолетия натрупано човешко познание и опит. Започва се с един празен лист и една мисъл“, каза Сотиров.

Той определя школата като инкубатор, кошер, в който се множат творческите личности, и смята, че те вече оказват влияние върху културните процеси не само във Варна и България. Имат бивши ученици, които са се върнали в града и работят, често дистанционно за външни поръчки. Повечето са с изключителен интелекти и познания, както и много добронамерен, градивен подход към това, което се случва, смята ръководителят и подчертава, че това е много важно. Младежите, които учат или работят в чужбина, помагат на екипа във Варна с контакти и популяризиране на дейността, както и например с превода и субтитрирането на десетките филми за фестивала „Карантината“.

В началото на тази година приключи работата на екипа на „Дедал“ по два мащабни за творческия живот на школата проекта - „Фарът на Дедал свети“ и 9-ото издание на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“, финансирани от Национален фонд „Култура“ и Фонд „Култура“ на Община Варна.