Адв. Бранимир Балачев: Няма случай в който избора на парламентарната квота да е бил приеман възторжено

Новините

27-01-2024, 16:33

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според него от КС зависи, дали Десислава Атанасова ще гласува в качеството си на съдия по промените в Конституцията за които вече е гласувала като депутат.

При гласуването за конституционни съдии от парламентарната квота, винаги е имало доволни и недоволни. Винаги е имало и съмнения, че се назначават лица по- близки до политиката. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ СДС Бранимир Балачев. Поради този факт, винаги е имало недоволство от страна на професионалните среди в съдебната система, допълни той в коментар за декларациите против избора на Десислава Атанасова и  Борислав Белазелков от страна Висшия адвокатски съвет и инициативата „Правосъдие за всеки“

Всички които са били избрани от парламента, с малки изключения, е имало едно и също възражение, че са по- близки до политиката отколкото до тълкуването на Конституцията и законите. Така че, не се изненадвам особено. Но изборът определено е закъснял, а не прибързан. За мен е по знаково това, дали отсъствието на президента ще бъде повод за отмяна на назначението, защото има такъв прецедент при президента Росен Плевнелиев

Според адвокат Балачев от КС зависи, дали Десислава Атанасова ще гласува в качеството си на съдия по промените в Конституцията за които вече е гласувала като депутат.

Зависи кое КС ще приеме- че няма норма в Конституцията, която забранява на новоизбран, но гласувал закон, при неговото обсъждане или ще приеме, че щом си участвал в гласуването на една промяна, няма как след това да участваш, защото е предварително ясно какво ще бъде становището. „На мен лично, като професионалист ще ми бъде интересно да се запозная с мотивите на Конституционния съд, независимо какви са те.

Бранимир Балачев коментира и срещата с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, при варненския областен управител: "Парите за Варна и региона са относително добри по отношение на инфраструктурата, но когато говорим за пари накрая се оказва, че никога не стигат."

По думите му, за Варна и региона от ключово значение са завършването на двете автомагистрали „Хемус“ и „Черно море“. Той заяви, че това ще доведе до реиндустриализацията на морската столица. Според адв. Балачев, Варна е останала почти без индустрия. Двете магистрали са обвързани и с Икономическата зона, която буксува от години и не е започната, но тази година, ще направим всичко възможно тя да тръгне, допълни варненския депутат от ГЕРБ.

„Два от лотовете на АМ Хемус“ ще се строят, тези които са с пълно финансиране. Вероятно тази година ще имаме около 20-25 км магистрала, което не е достатъчно, защото остават недовършени около 202 км. Но все пак това е стъпка в положителна посока. Другата добра новина е, че всъщност вече е уточнено мястото на втория Аспарухов мост- до Белослав, където езерото е стеснено най- много. ОВОЗ-а започва през първото тримесечие. Това означава, че до края на годината трябва да има яснота по всички екологични казуси и догодина да започне проектирането. Защо не изграждане на част от пътната инфраструктура, двете детелини, едната около Тополи, другата до Белослав, за да почне да се подготвя това, което да направи втория мост факт с по бързи темпове“.

По думите на Балачев, трасето на АМ Черно море на север от Варна още не е готово, но има наченки, че ще върви по околовръстния път на Албена, който минава покрай Балчик и Шабла. Според него, там терена е равен и няма да има проблеми по изграждането на магистрала, която най вероятно ще е преобразувана на мястото на настоящото пътно трасе.