Заради случаите на агресия: МВР ще наблюдава училищата във Варна

Крими

29-01-2024, 11:29

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Продължава разследването на двата случая на агресия между ученици. По тях са образувани досъдебни производства за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.

Полиция ще наблюдава училищата във Варна след случаите на агресия. „Стряска ме, виждайки решение в училищните дворове да е полиция, която ще пази. Това са мерките, които чуваме, че са предприети", каза относно агресията в училищата във Варна Яна Алексиева, изпълнителен директор на „Асоциация родители".

Полицията във Варна продължава разследването на двата случая на агресия между ученици. По тях са образувани досъдебни производства за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.

„Вече са прегледани всички клипове от агресията срещу непълнолетното момиче. Установени са всички участници на първоначалния клип – общо седем, като едно от тях е малолетно лице. По втория случай, където е ответната агресивна проява от непълнолетни срещу участниците в клипа с агресия, са установени осем лица. Сред тях един е непълнолетен, а останалите – пълнолетни", обясни за БТВ  комисар Веселин Вълчанов, началник на отдел Криминална полиция в ОДМВР-Варна.

„Все още не е проведен разпит на пострадалото лице. Не сме изчистили напълно случая. Очакваме да се яви с родител или адвокат, за да се изясни нейната гледна точка." съобщава Вълчанов в предаването "Тази сутрин" по БТВ. По думите му всички деца твърдят, че причините за агресията са детски. Той обяснява, че по разследването има доста работа и прокуратурата ще реши дали да даде лицата на съд.

"Ще насочим усилията си към деескалация на напрежението между тийнейджърите и да не допуснем нови прояви на насилие спрямо извършителите на агресивни прояви. Имам мероприятия с Регионалното управление на образованието, с управлението на различните училища. Осигурено е по-сериозно полицейско присъствие пред повечето гимназии на територията на град Варна. Считаме, че с мерките, които ще вземем, ще предотвратим нови подобни дейност", допълни комисарят.

Училищният психолог Иван Игов обяснява, че насилието не е само в България. Това е световен проблем. Той посочва, че неслучайно навсякъде по света има подобни програми. "В България все още не се е стигало до стрелби, но такива случаи имаше в Руската федерация, в Сърбия имаше наскоро стрелба. Това се случва от ученици, които са системно тормозени и виждат единственото решение като убиват", каза още той.

Припомняме, че преди няколко дни, единайсетокласничка от Варна, е била удряна, обиждана и унижавана от група ученици на възраст от 15 до 18 години. Насилието е станало в градска среда, а случаят стана известен след като в социалните мрежи бяха публикувани поредица от видеа с извършеното деяние. Няколко часа по-късно клиповете са изтрити, но са били видяни от директори на училища, които разпознават свои ученици, участвали в агресията.

Ден по-късно маскирани са причакали пред дома му 15-годишно момче, нападнало момичето в разпространения клип на насилие.

По-късно биячите са установени от полицията и са задържани, те също са ученици. Потърпевшият и свидетели на случилото се са разпитани.