ОИК проверява дали кметовете на "Одесос" и "Приморски" имат фирми

Мисия Варна

29-01-2024, 20:21

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проверката е по постъпили днес сигнали за вероятна несъвместимост за заеманите постове, тъй като по закон кметовете не мога да извършват търговска дейност.

Общинската избирателна комисия проверява дали кметовете на районите "Одесос"  - Цветнен Цветков, и на "Приморски" - Николай Желязков, имат фирми, потвърди за Радио Варна председателят на ОИК- Варна Велин Жеков.

Проверката е по постъпили днес сигнали за вероятна несъвместимост за заеманите постове, тъй като по закон кметовете не мога да извършват търговска дейност, каза още той.

Справка в Търговския регистър сочи наличие на фирма на Цветков, както и вписването на Николай Желязков като ликвидатор на търговско дружество. 

Жеков обясни, че в момента тече процедура по изясняване на тези нарушения и припомни, че новоизбраните кметове имат едномесечен срок да прекратят участието си в такива дружества.

Цветков и Желязков в рамките на три дни могат да представят възражения, в случай, че имат документи, с които да докажат, че не са в несъвместимост, обясни още Жеков.

Жеков отговори хипотетично, че ако това не стане, правомощията им могат да бъдат прекратени и да бъдат насрочени нови избори.

Кметът на район "Одесос" Цветнен Цветков каза за Радио Варна, че има пропуски в процедурата и те ще реагират в посочения срок за обжалване.