Зам.-кметът Снежана Апостолова започва посещения на общинските центрове за социални услуги

Мисия Варна

01-02-2024, 12:35

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Липса на работна ръка и ограничен щат са сред основните проблеми, посочени от ръководителите на центрове за социални услуги.

Заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова започва поредица от посещения на всички общински центрове за социални услуги. Целта е се запознае лично с условията на работа в звената и техните проблеми. Това стана ясно след работна среща с ръководителите на центровете, която се проведе вчера в сградата на общината. На нея ръководителите на звената представиха дейността и проблемите си.  

550 души са потребителите на Домашния социален патронаж, а 300  души посещават обществената трапезария към него, каза директорът на звеното Дарина Стоянова. Тя посочи, че Патронажът управлява и социалната услуга „Асистентска подкрепа“, към който се обслужват 720 лица. По думите й, проблемът е предимно с недостига на кадри и нуждата да се назначат още хора. 

Подобен проблем посочи и Дияна Дянкова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и младежи, който обединява осемте Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ във Варна. Къщичките се намират в кв. „Изгрев“, в кв. „Вл. Варненчик“ и в село Тополи. Шест от центровете са за деца и младежи с множество увреждания и два за деца и младежи без увреждания. Ако се наложи някое от децата да бъде хоспитализирано в болница, то трябва да се придружава от служител на центъра. Увеличаването на персонала ще реши частично проблема, тъй като в тези услуги няма млади хора, които да желаят да работят. По-възрастният персонал по-трудно обгрижва децата, заяви Дянкова. 

От недостиг на служители се оплака и директорът на Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица Марко Марков. По негови данни, 107 души са настанени в приюта към момента, от които 7-8 лица са лежащо болни. Зя тях се грижат двама работници, благодарение на усилията им се справяме, но е необходимо трайно решение на проблема, каза Марков. 

Дейността на Комплекса за социални услуги за деца и семейства представи ръководителят Любомира Комитска. В него работят още Центровете за обществена подкрепа „Усмивка“ на ул. „Г. Раковски“ №62 и „Другарче“ на ул. „П. Стайнов“ №7, ЦНСТ „Другарче“ на ул. „Ген. Колев“ №90 и  звено „Майка и бебе“ в кв. „Аспарухово“. 

Заместник-кметът Снежана Апостолова заяви, че ще посети лично всички услуги и ще съдейства за решаване на проблемите в рамките на възможностите. 

Тя припомни, че Община Варна ще обособи седем точки в града, в които гражданите ще бъдат информирани, консултирани и насочвани за ползване на социални услуги. Нов фронт офис ще бъде открит на ул. „Г. С. Раковски“ № 62, етаж 1, а обособени работни места ще има в сградите на Община Варна и на петте районни кметства – „Одесос“, „Приморски“, „Младост“, "Вл. „Варненчик“ и „Аспарухово“. Дейностите ще се реализират по проект „Укрепване на общинския капацитет в Община Варна“.