Обичаят Петльовден ще изпълнят в селата Голица и Кривини

Животът

02-02-2024, 10:45

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Традицията повелява на този ден да се слагат богати трапези, приготвени от сръчните ръце на кривинчанки.

Сретение Господне е един от 12-те големи християнски празника и един от четирите посветени на Божията майка. "Сретение" означава "среща" и на него се чества четиридесетия ден от раждането на Исус Христос и посрещането му от праведния Симеон. Оттук е останал и християнският обичай майката да носи детето на 40-тия ден в църквата.

От дълги години 2 февруари е голям празник в селата Голица и Кривини, община Долни чифлик. Във всеки двор се гледат поне по два - три петела, а в Голица има и Паметник на петела в центъра на селото. И тази година ще бъде изпълнен ритуалът по коленето на петел в двете села – от 11.00 часа.

Според преданията безстрашна майка от едно от селата в района успяла да спаси сина си от съдбата на еничарин, заколвайки петел. С кръвта на птицата тя напръскала портите на къщата си и успяла да заблуди турците, които минавали да събират кръвния данък от селото, че нарочно е погубила чедото си. Затова на 2 февруари жителите на Кривини принасят в жертва красив петел, помазват с кръвта на птицата децата за здраве и се веселят.

Традицията повелява на този ден да се слагат богати трапези, приготвени от сръчните ръце на кривинчанки. Във всяка къща се коли петел за здраве на мъжката рожба в семейството, откъдето и произлиза името на празника.