От 1 до 6 години лишаване от свобода грозят мнимият кръводарител във Варна

Крими

02-02-2024, 12:59

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Припомняме, че полицията задържа 39-годишен мъж от Русе, измамил жена, която е търсила кръводарител.

След незабавни полицейски действия, се оказа, че русенецът е много добре известен на полицията и осъждан за кражби и измами.

Измамникът убедил пострадалата да му преведе 650 лева, за която сума е трябвало да дари кръв, но мъжът не спазил обещанието си. Близка на измамената жена се нуждаела от кръв от рядка група за животоспасяваща операция. Затова тя потърсила помощ в интернет, съобщиха от БНТ.

"Затова е прибегнала до социална мрежа, в която има група, в която тя се е включила и е потърсила тази рядка кръвна група. Тя е търсила кръводарител и човек с фалшив профил се е отзовал, като е обещал, че срещу определена сума ще й предостави бележка за дарена кръв", каза Светла Златева, говорител на ОД на МВР-Варна.

"Той отново е поискал известна сума пари, които да бъдат преведени и така заедно с колегите от МВР-Русе, извършителят е бил задържан", каза още Светла Златева, говорител на ОД на МВР-Варна.

Пред районните центрове по кръводаряване често могат да се видят хора, които предлагат кръводаряване на хора в нужда срещу заплащане. Измамниците разчитат на това, че хората, които търсят кръв са притеснени за живота на своите близки и са готови на всичко.

“Никой пациент, който има нужда от спешно кръвопреливане, не е останал без необходимата кръвна съставка. Затова съветвам близките да се успокоят, не да смятат, че ако не намерят кръвта, техният близък ще погине. Да помислят към кого да се обърнат. И да не се обръщат към вънстоящите хора", каза д-р Жанина Йорданов, Районен център по трансфузионна хематология – Варна.

От Варненската районна прокуратура заявиха, че за измамата мъжът от Русе може да бъде наказан с 1 до 6 години лишаване от свобода.