Туризмът се обединява за смяната на Зарица Динкова при ротацията

Туризъм

05-02-2024, 15:18

Снимка:

Министерсткво на туризма

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Националният борд по туризъм, където влизат големите хотелиери, засега се въздържа от коментар.

Туристическият бранш се обединява да иска смяната на министъра на туризма Зарица Динкова при предстоящата ротация през март. В момента големите сдружения на хотелиерите, туроператорите и ресторантьорите събират мнения и се очаква до няколко дни да излязат с обща позиция, която ще бъде изпратена на настоящия премиер акад. Николай Денков, на бъдещия – Мария Габриел, и на политическите лидери на „сглобката“.

„Категорично Зарица Динкова не трябва да остава на поста министър на туризма. До момента за 9 месеца тя показа, че нищо не прави, освен някакви безмислени срещи, които остават без резултат. По никакъв начин не откликва на проблемите на бизнеса“, заяви пред TravelNews проф. Георги Рачев, който има туроператорска фирма и е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. „Виждаме в лицето на Динкова детска радост - бенгалски огън“, коментира той. Според Рачев тя е далече от бизнеса и не разбира нищо от туризъм. Освен това секторът продължава да не е приоритет на държавата и това си личи от действията на министъра и въобще на цялото правителство. Единствено България в Европа не е възвърнала нивата на туристите и приходите от туризъм на нивата от преди пандемията.

Подобна позиция изрази и Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „И със Зарица Динкова, и без нея, нищо не се прави и случва. Искаме човек, който да дойде и да иска да работи, за да решава проблемите на бранша“, обяви тя. Илиева подчерта, че все още няма гаранционен фонд за туроператорите, а въобще пък не се работи по нов закон за туризма.