Броят на студентите държавна поръчка няма да бъде намален при отпадане на таксите

Животът

05-02-2024, 19:25

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Формулата за определяне на държавната поръчка е свързана с изискванията на пазара на труда и по-скоро бройките биха се увеличили, предвид навлизането на нови професии.

До месец ще приключи общественото обсъждане на предложението на правителството за отпадане на таксите за студентите и докторантите, приети в държавни висши училища. След това в Министерството на образованието и науката ще обобщят получените становища и тогова ще бъдат приети промените, но броя на студентите държавна поръчка няма да бъде намален.

Това заяви във Варна проф. Генка Петрова –Ташкова-заместник-министър на образованието и науката, която участва в  дискусия, посветена на висшето образование, която се проведе в Икономическия университет по инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева, съобщи Радио Варна.

На въпрос дали предложението не е популистко, както твърди опозицията, проф. Ташкова отговори, че не вижда нищо популистко в това да се свали финасoвото бреме от хората. Тя е категорична, че формулата за финансиране на висшето образование е безупречна. В нея са включени няколко параметри, свързани с качеството - рейтингова система, реализация на студентите, акредитация. По думите й всяка държава би се гордяла с такава система за управление и оценка на качеството и финансиране спрямо качеството.

Формулата за определяне на държавната поръчка е свързана с изискванията на пазара на труда, подчерта тя и каза, че по-скоро бройките биха се увеличили, предвид навлизането на нови професии.