Варненското езеро е замърсено на места 10 пъти над нормата

Животът

06-02-2024, 16:04

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Старото гробище на потънали кораби е една от основните причини за състоянието на езерото.

Варненско-Белославското езеро е замърсено на места 10 пъти над стандартните норми. Това показва мащабно изследване на варненски учени. Във фокуса на изследванията бе химическият състав на тинята в езерото, какъвто не е правен през последните 20 години.

Проучванията продължават 21 месеца, като в тях взимат участие 15 специалисти и експерти, водени от проф. Тодор Ганчев от Техническия университет във Варна. Водолази взимат 140 проби от тинята през 200 м разстояние и на дълбочина 40 см. Тъй като няма български държавен стандарт за замърсяванията с тежки метали и нефтопродукти, са ползвани референтни стойности от Нидерландия. На тази база са отчетени точкови замърсявания с мед и олово на няколко места в езерото, съобщи за Дарик проф. Ганчев.

Оказва се, че старото гробище на потънали кораби е една от основните причини за състоянието на езерото. Те стоят на дъното повече от 30 години и в участъците, където се намират, замърсяването е най-сериозно.

Учените са извели добри практики, които се използват по света, за прочистване на езерото и неговите води. Драгирането е един от възможните методи, но не е ясно доколко е екологично оправдано.

Друг вариант е пречистването да се направи с минерали от Родопите, които се пускат на дъното и го пречистват, поглъщайки тежките метали. Става дума за зеолит, добиван в Родопите, обясни геологът от Техническия университет във Варна д-р Ивалена Георгиева. Тя уточни, че са изследвани и са доказани качествата на зеолита да пречиства.

Методът е прилаган в други държави. Направените дънни изследвания в езера и заливи показват, че 70 дни след поставяне на зеолит около половината замърсители са отстранени. В Източните Родопи има достатъчно големи запаси от минерала, итъкна д-р Георгиева.

Друга вариант е засаждане на повече от типичната за бреговете на езерото  тръстика, която използва тежките метали като хранителни вещества. Тополата също извлича тези елементи. Трябва обаче много внимателно да се подхожда към методите на почистване, тъй като Варненското езеро е защитена територия, предупреди геологът.

Данните от проучването за замърсяване на Варненското езеро са предоставени на Басейнова дирекция за Черноморски район и на Морска администрация, уведомена е и местната власт. Според експертите, ако бъдат взети мерки навреме, след няколко години ситуацията ще бъде качествено различна. Трябва обаче да се ограничи и замърсяването, за да има ефект от почистването. Ако сега не бъдат взети мерки, до 5-10 години има сериозна опасност нещата да деградират и да се стигне до най-неприятния вариант – езерото да стане неизползваемо.