Затвор за чужденец, тормозил жестоко с години жената с която живеел във Варна

Крими

07-02-2024, 16:44

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

48-годишният мъж плашил с убийство и нейните близки.

48-годишен чужд гражданин беше признат за виновен по повдигнато спрямо него обвинение в четири престъпления - за причинена при условията на домашно насилие и чрез особена жестокост на 29 март 2022 г. във Варна тежка телесна повреда на жена, с която живеел съвместно, както и за отправени закани с убийство към нея и нейни близки, за системно следене и за неизпълнение на съдебна заповед за защита. Заканите с убийство и нарушаването на заповедта за защита са осъществени при условията на продължавано престъпление, съответно през периода от 4 януари до 29 март 2022 г. и в периода от 28 февруари  до 24 март 2023 г.

Делото приключи в един заседателен ден, след като съдът допусна искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. В този случай, съгласно НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява определеното наказание с 1/3.    

Районен съд – Варна призна за виновен 48-годишния мъж, който е с чисто съдебно минало досега. За всяко от деянията бяха определени отделни наказания и след редуциране с 1/3,  съдът наложи общо наказание в размера на най-тежкото от тях – 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, поради извършване на всяко от отделните престъпления преди да е имало влязла в сила присъда за което и да е от тях. Районният съд увеличи така определеното общо най-тежко наказание с една четвърт, като постанови 48-годишният подсъдим да изтърпи общо най-тежко и увеличено наказание  лишаване от свобода за срок от 8 години и 9 месеца при първоначален строг режим.        

48-годишният чуждестранен гражданин бе осъден да заплати в полза на държавата разноските в досъдебното производство и в съдебната фаза, както и да заплати на пострадалата жена направените разноски за адвокатско възнаграждение. 

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Варна.