Служители на градския транспорт във Варна са готови за протести

Мисия Варна

08-02-2024, 16:02

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Синдикатите ще настояват за увеличени на заплатите на шофьорите от градски транспорт във Варна с 370 лева със задна дата от 1 март и с още 10% от 1 септември.

От структурата на КНСБ в "Градски транспорт"-Варна депозираха писмо до кмета на града Благомир Коцев, председателя на Общинския съвет Христо Димитров и до лидерите на КНСБ и транспортния синдикат с исканията си, както и за среща с ръководството на града. Причината - недостигът на шофьори и извънредният труд, който са принудени да полагат водачите, съобщи Радио Варна. 

Лидерът на синдиката Павлина Николова каза, че заложените в бюджета за тази година 3 милиона лева няма да стигнат за искания ръст на възнагражденията и ако сумата не се увеличи, ще започнат протести. 

"Заложените средства не се доближава до нашите искания - 370 лева увеличение към основната заплата на водачите и 230 лева към основната заплата за останалите работници и служители от 1 март, а от 1 септември - увеличение от 10 % за всички служители", категорична е Николова. 

В дружеството работят 416 шофьори, 124 от които са в пенсионна възраст, а за 40 предстои пенсиониране. Водачите имат само един почивен ден през седмицата. Те са принудени да полагат извънреден работен труд и да използват само част от полагаемия им отпуск за годината.

Николова коментира и случая на агресия към шофьор от автобус по линия 20: "Щом се е случило, това значи, че сигурността на шофьорите не е гарантирана и ще искаме по-голяма защита за тях".