Окръжен съд – Варна, отказа да одобри споразумение за разпространение на наркотици

Крими

09-02-2024, 17:26

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Делото е върнато на прокуратурата.

Варненският окръжен съд отказа да одобри постигнато споразумение между прокуратурата и обвиняемия Димитър Д., който бе привлечен към наказателна отговорност за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества. 

25-годишният мъж е обвинен, че на 13 декември миналата година държал метамфетамин, марихуана и кокаин на обща стойност 14 691,73 лева.

Димитър Д. потвърди, че разбира обвинението, признава се за виновен, запознат е с текста на споразумението, разбира смисъла му, както и последиците от него.Пред съдебния състав прокуратурата и защитникът на обвиняемия заявиха, че са постигнали съгласие относно размера на наказанието.

Във внесеното за одобрение споразумение Димитър Д. и държавното обвинение бяха постигнали съгласие мъжът да търпи наказание от 1 година и 8 месеца затвор, както и да му бъде наложена 5000 лева глоба.

За това престъпление НК предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева.

В предложеното на съда споразумение определеният размер на наказанието бе под най- ниския размер в Наказателният кодекс, прилагайки разпоредбата на чл. 55 - при изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко.

Съдебният състав на Варненския окръжен съд изрази несъгласие с размера на наказанието, като посочи, че той е несъразмерно нисък. Освен това е приложен и чл.55 от НК, но не е отчетена степента на обществена опасност на дееца, който е осъден с влязло в сила споразумение от 2023 година по описа на Окръжен съд – Варна.

Тогава му е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години, изтърпяването на което е било отложено с изпитателен срок от пет години, наложена му е била и глоба в размер на 5 000 лв.

Магистратите посочиха, че „при дадената възможност и шанс на обвиняемия да се поправи и целите на наказанието да бъдат постигнати, с оглед превенция за бъдещи обществено опасни нарушения и предотвратяване на извършване на нови деяния, съдът установява че обвиняемият не само не се е поправил и не е започнал да живее по правилата, приети от обществото, да печели доходи с обществено полезен труд, но е решил, че още същата година – на 13.12.2023 г. ще извърши ново престъпление“.

Не е било отчетено и количеството, и стойността на наркотичното вещество. Съдът предложи промяна в споразумението с наказание от 4 години затвор при първоначален строг режим.

Защитникът и обвиняемият, обаче не приеха предложената промяна.

Поради изложените съображения Варненският окръжен съд не одобри споразумението, прекрати съдебното производство и върна делото на прокуратурата.