Норвежкият баритон Бьорн Вааг пристига във Варна

Варна Лайф

09-02-2024, 18:26

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 21 февруари той ще изпълни главната роля в постановката „Летящият холандец“.

Баритонът Бьорн Вааг пристига във Варна, за да се превъплъти в Холандеца от едноименната Вагнерова класика. На 21 февруари той ще изпълни главната роля в постановката на Вера Немирова, чиято премиера пожъна огромен успех през ноември миналата година.

„Вагнер има специално значение за мен, защото през последните 25 години съм изпял почти всички баритонови роли, които той е написал. Във Варна за трети път в кариерата си ще вляза в ролята на Холандеца. Тя е предизвикателство за всеки певец, даже обичам да я сравнявам с планинския етап на Тур дьо Франс. За мен от значение е не толкова гласът, колкото експресивността на образа. Потапям се в психиката на Холандеца, за да открия път към него и да му вдъхна живот. Необходими са много учене, репетиции и сериозна вокална техника. За първи път ще пея в България и съм силно развълнуван, че ще участвам точно в брилянтната варненска постановка на Вера Немирова“, споделя певецът.

Бьорн Вааг е учил пеене, дирижиране, музикология и философия в Мюнхен и Берлин, бил е културен редактор в най-стария всекидневник в Норвегия – „Моргенбладет“ – и ученик на Дитрих Фишер-Дискау и Ернст Хефлигер. Постоянните му ангажименти започват в Бременския театър през 1984 г., следват Националният театър в Манхайм, Musiktheater im Revier, Германския национален театър във Ваймар, Базелската опера и др.

През 2003 г. Вааг става професор в Университета по музика в Базел, където преподава и е артистичен директор на създаденото от него студио за музикален театър „Front Stage Basel“. Баритонът е гостувал в Баварската държавна опера в Мюнхен, Държавния театър в Щутгарт, Deutsche Oper am Rhein, La Fenice във Венеция, Maggio Musicale във Флоренция и др. С концерти и песенни рецитали пътува из цяла Европа. Редовно се изявява със Симфоничния оркестър на Франкфуртското радио. Фокус в творчеството му е съвременната музика. Работил е с режисьорите Юрген Гош, Елизабет Щьоплер, Клаус Гут, Йоси Вилер и Вера Немирова.

Бьорн Вааг изпълнява главната роля в „Орест” от Манфред Троян в Държавната опера на Хановер. В репертоара му са и роли като Алберих и Гюнтер от „Пръстена на нибелунга“ на Вагнер, Доктор Шьон от „Лулу“ на Берг, Зурга в „Ловци на бисери“ на Бизе, Главния жрец в „Самсон и Далила“ на Сен-Санс, Бекмесер от „Нюрнбергските майстори певци“ на Вагнер и др. През ноември миналата година Бьорн Вааг дебютира в „Летящият холандец“ в Ерфуртския театър. През пролетта на 2024 г. му предстои участие в „Нюрнбергските майстори певци“ в мадридския Театро Реал.