Работилница за мартеници отваря във варненски музей

Животът

10-02-2024, 17:55

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя ще се проведе на 24 февруари в Учебен музей – Варна.

Музейна работилничка „Баба Марта“ отваря в РИМ-Варна. Настъпването на пролетта се свързва с един от най-почитаните и любим на всички празник  „Баба Марта“. На 1 март по традиция, българите подаряват на роднини и приятели мартеници, като се поздравяват с „Честита Баба Марта“ и си пожелават да са „бели и червени като мартениците“.

Мартеницата е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Тя се изработва от усукан памучен или вълнен конец, а основните цветове са бяло и червено. Понякога на двата края на пресукания конец се закрепят фигурките на мъж и жена, известни като Пижо и Пенда.

На 24 февруари (събота), Учебен музей – Варна организира работилничка за изработване на традиционни мартенички и прекрасни картички, за да сме готови за Баба Марта. Ще се запознаем и с традицията и символиката на този уникален български празник. А всяко дете ще може да покаже своите умения и сръчност в изработване на традиционният червено-бял символ.
    
От РИМ очакват всички желаещи в събота (24 февруари) от 10.00 ч., в залата на Учебния музей - адрес: Археологически музей-Варна, бул. Мария Луиза 41

Предварително записване на телефон - 052 681060

Продължителност на занятието – 90 минути.