Запознаха възпитаници на ОДК-Варна с рисковете от дрогата

Крими

11-02-2024, 12:51

Снимка:

Апелативен съд - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Почти всички зависими започват с марихуана, смята консултантът в сдружение „Отвори очи“ Валентин Русимов.

Над два часа продължи срещата на съдията от Наказателното отделение на Варненския апелативен съд Светослава Колева, консултантът в сдружение „Отвори очи“ Валентин Русимов и Мария Зафирова от инициативата „Децата и наркотиците: истина и легенди“ с участниците в Школата по гражданско образование „Детски и младежки парламент – Европейски мост“ към Общинския детски комплекс. 

„В професионалния си път съм била свидетел на реалната картина, рисувана от наркотиците - хиляди човешки съдби и пропилени животи. Защото унищожен е бил животът не само на човека пред съдийската банка, а на цялото му семейство и близки. С интеграцията, глобализацията, с напредъка на технологиите и достъпността на всякакви вещества, проблемът е все по-масов“. Така започна изложението си наказателният съдия Светослава Колева. Тя припомни, че няма застраховани. Страдат и най-образованите деца, с обещаващи заложби и от отлични семейства – на лекари, творци, учители, юристи. В момента 2/3 от наказателните дела в Апелативния съд, който има поглед върху цяла Североизточна България, засягат наркотиците. „Пред нас застават всякакви хора – непълнолетни, възрастни, мъже, жени, хора с всякакви професии, образование и социални слоеве“, посочи съдията.

Консултантът в сдружение „Отвори очи“ Валентин Русимов обясни, че почти всички зависими започват с марихуана, при това във все по-ранна възраст. Единственият в България център за работа с непълнолетни има случай на 12-годишно момиче със зависимост към „кристали“. А това означава, че вече има история и е започнала с по-слаби вещества още по-рано. 

Мария Зафирова, която е в последния етап на битката си с дрогата в центъра на сдружението, разказа, че се е чувствала добре с краткотрайния ефект от метаамфетамините, но не си е давала сметка за дългосрочните последствия – здравословни, социални. „Беше огромна трудност да се справя, бях попаднала в кръговрат, от който изглежда нямаше излизане, той се вихреше всеки ден и ме влечеше все по-надолу“, спомня си момичето. 

Съдията от Апелативния съд подчерта, че марихуаната вече не е цигарата за развлечение, както беше преди 20-тина години. Показват го експертизите по делата и данните на МВР. Ако преди активното вещество беше по 2-3 процента, сега растенията първо се отглеждат така, че то да стига концентрация до над 20%. Освен това сухата маса допълнително се обработва с химикали. Целта е по-силно въздействие. Затова и е безспорно доказано марихуаната създава зависимост. И не само. Предизвиква сериозни психически заболявания. 

Когато сами решаваме проблемите, без нужда от стимуланти, това ни дава сила и увереност, че можем да се справяме. В противен случай ще имаме измамното усещане, че при всяка трудност пак ще се обръщаме към наркотиците, каза Валентин. Легенда е, че всички ги употребяват. Потърсете подходящата среда и истински приятели, които няма да ви предлагат и с които ще имате общи интереси. Защото обкръжението е сред водещите фактори за развиване на зависимост, единодушни бяха съдия Колева, Вальо и Мария. „Тези, които ти предлагат не споменават негативите. Пласьорите не говорят за абстиненция например. За тях ти си само източник на доходи и лична финансова облага. Никой не ми каза, че ще се гърча в абстиненция, което не пожелавам на никого“, разкри Мария.  

Съдия Светослава Колева преразказа думите на един бивш зависим – операторът Иво Орешков в YouTube канала „Преди зората“, наркотикът е кукичка на въдица – изглежда красиво, обещава добър вкус, а лапнеш ли я, се оказва ръждива и отровна стръв. Валентин Русимов използва друга аналогия. Наблюденията му показват, че наркотиците се отразяват на мозъка на тийнейджърите така както, ако изсипваш цианкалий върху плодородна почва. Съветът на тримата към учениците от школата на Общинския детски комплекс бе никога дори да не пробват наркотици. Защото няма да им донесат абсолютно нищо добро, няма да решат евентуален проблем, нито ще заместят нещо, което им липсва.