Животновъди от Варна се включват в националния протест

Новините

12-02-2024, 15:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Утре няма да се затварят пътища в региона.

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха пред медии, че в 11 часа утре ще доведат членовете си пред Министерския съвет, за да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. 

В националния протест ще се включат земеделци от цялата страна, сред които и варненски животновъди, съобщи в интервю за Радио Варна председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов. До затваряне на пътища във Варненска област утре няма да се стигне, каза още Синапов. Утре ще стане ясно как ще продължат действията на земеделците. 

Категоричното ни искане е оставката на земеделския министър Кирил Вътев, посочи Синапов. Ресорният министър, по думите му, е прекратил комуникацията си със земеделския сектор, а браншът е в окаяно състояние. Опитват се всячески да ни мачкат, подчерта Бойко Синапов. Според председателя на Асоциацията на животновъдите са се получили разминавания в сектора, а това се дължи на факта, че "министър Вътев реши да се окупира с тесен кръг хора - Българската аграрна камара, и прекрати всякаква комуникация с нас - "Обединени български животновъди", "Асоциацията на земеделските производители" и всички подотрасли в сектор "Земеделие". 

Според Синапов в сектора има много тежка бюрокрация, с която земеделският производител не може да се справи. "Ние сме легитимно представени асоциации и вече с около 15-20-годишен стаж", подчерта той. 

Да се регулира пазарът на сухите млека и на дълбоко замразените меса са сред исканията на животновъдите. "Нашата продукция се изкупува на нищожни цени, а в магазинната мрежа потребителят е мачкан през нас. Те се оправдават, че ние сме виновни. Ние нямаме защита, затова апелирам да се направи един Закон за защита на земеделския производител", категоричен е Бойко Синапов. 

По думите на председателя на Асоциацията на животновъдите, министър Вътев не може да се справи с тази сложна ситуация. "Да се намери точен човек, който разбира от тази материя! Министър Вътев не може да бъде полезен на целия земеделски сектор", добави Синапов.