На 14 февруари отбелязваме три празника

Животът

14-02-2024, 10:00

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вижете кои са те.

Три празника се отбелязват на 14 февруари – Успение на "Св. Константин-Кирил Философ", Трифон Зарезан по стар стил и католическият "Свети Валентин", съобщава Радио Варна.

Православната църква отбелязва църковния празник Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Заедно с брат си Методий, Константин Философ, наречен Кирил, е създателят на глаголицата. Канонизиран е от православната и католическата църква за светец и за равноапостол. Обявен е от папа Йоан Павел II за съпокровител на Европа. Православните християни го почитат и като един от светите Седмочисленици. Свети Кирил умира на 14 февруари 879 година, едва на 42 години. Гробът му е в Рим църквата "Свети Климент Римски".

По стар стил днес се чества и Трифон Зарезан, познат като Ден на лозаря. Празникът е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. На днешния ден се прави и ритуално зарязване на лозята – отрязват се няколко пръчки, корените на лозата се поливат с вино и се благославя: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Хората казват, че ако днешният ден е снежен, реколтата ще е добра.

По целия свят днес се отбелязва и Свети Валентин, известен като Деня на влюбените. Празникът носи името на светец-мъченик, почитан в Католическата църква. Роден недалеч от Рим, през II век преди Христа. Празникът започва да се чества през 14-ти век. От 18-ти век тръгва традицията с изпращане на сладкиши и картички, украсени с цветя, панделки и знаци за любов.